Społeczeństwo » Społeczeństwo

Poznaj organizacje, na które możesz przekazać 1,5 procent podatku i pomóż potrzebującym

Tych, którzy zastanawiają się, na jaki cel przekazać 1,5 proc. podatku, Centrum Handlowe Auchan Produkcyjna zaprasza do udziału w akcji pod hasłem „Pomagam, bo lubię”.

Podczas wydarzenia, które odbędzie się 18 marca w pasażu galerii handlowej będzie można poznać bliżej wybrane organizacje pożytku publicznego – fundacje stowarzyszenia i organizacje pozarządowe oraz porozmawiać z ich przedstawicielami. Dodatkowo będzie można skorzystać z bezpłatnej pomocy księgowej w wypełnieniu formularza PIT.

Zaledwie dwa miesiące pozostały na złożenie rocznych deklaracji podatkowych. Ten obowiązek można wykorzystać, by bez większego wysiłku pomóc potrzebującym, wpisując w odpowiednią rubrykę rocznej deklaracji numer danej organizacji pożytku publicznego (OPP). Warto wiedzieć, czym obecnie zajmują się organizacje, na działalność których można przeznaczyć 1,5 proc. podatku.

W sobotę 18 marca od godziny 12.00 do godziny 17.00 w pasażu  Centrum Handlowego Auchan Produkcyjna będzie można poznać bliżej wybrane organizacje pożytku publicznego – fundacje stowarzyszenia i organizacje pozarządowe oraz porozmawiać z ich przedstawicielami. Będzie można również spotkać się z profesjonalną księgową i skorzystać z jej pomocy w wypełnieniu formularza PIT, czyli naszego zeznania podatkowego.

– Zachęcam do udziału w akcji „Pomagam, bo lubię”. Przekazując 1,5 procent naszego podatku, możemy konkretnie wesprzeć Organizacje Pożytku Publicznego. W ten sposób pomagamy podopiecznym fundacji i stowarzyszeń. Podczas spotkania w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna będzie można poznać bliżej organizacje, które działają w Białymstoku i okolicach – Iwona Kozińska, menedżer marketingu w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna.

W trakcie wydarzenia będzie można porozmawiać z osobami, które na co dzień działają w fundacjach, stowarzyszeniach i organizacjach pozarządowych, pomagając osobom potrzebującym. To doskonała okazja, by poznać bliżej te instytucje i znaleźć odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące możliwości przekazywania OPP 1,5 proc. podatku. Chętni będą mogli dowiedzieć się, jak wygląda rejestracja dawców szpiku kostnego i z jakimi wymaganiami się wiąże.

Podczas spotkania pt. „Pomagam, bo lubię” swoją działalność przedstawią m.in.: Stowarzyszenie Pro Salute – które działa na rzecz dzieci z dystrofią mięśniową, Fundacja Mam Marzenie, Stowarzyszenie Eurydyki, Fundacja Pomóż Im – wspierająca dzieci z chorobą nowotworową, Podlaskie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych „START”, Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie DROGA, Fundacja Naszpikowani oraz Klub Amazonki. Chętni będą mogli wesprzeć te organizacje, biorąc udział w kiermaszu czy zbiórkach funduszy. Nie zabraknie upominków i okazji do dobrej zabawy dla dzieci.

Akcja „Pomagam, bo lubię!” odbędzie się 18 marca w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna przy ul. Produkcyjnej 84 w Białymstoku. Z organizacjami pożytku publicznego będzie można spotkać się od godziny 12.00 do godziny 17.00 w pasażu galerii handlowej.

Centrum Handlowe Auchan