Firma » Finanse

Pożyczka hipoteczna: tylko w ostateczności

Pieniądze pożyczane przez osoby fizyczne oraz firmy poprzez pożyczki pod zastaw nieruchomości albo pojazdów brane są tylko w momencie wyższej konieczności, w ostateczności. Podobnie jak na kredyty hipoteczne, chętnych jest niewielu.

Klientów odstrasza zbyt długi czas oczekiwania na uporanie się ze wszystkim procedurami związanymi z przyznaniem pożyczki hipotecznej oraz konieczność przeprowadzenia wyceny obiektu, który będzie stanowił zastaw hipoteczny pożyczki. Firmy potrzebujące pieniędzy na „już” nie są zainteresowane taką formą pozyskiwania kapitału.

Zbyt duże może się zmienić przez okres oczekiwania na przyznanie pożyczki hipotecznej, a w przypadku odstąpienia niejednokrotnie trzeba ponieść koszty za wyciągi z księgi wieczystej nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie pożyczki oraz wycenę nieruchomości sporządzaną przez rzeczoznawcę majątkowego. Ryzyko utraty nieruchomości również jest duże, o ile kondycja finansowa firmy jest nienajlepsza.

Mimo, że gazety piszą o znacznym wzroście zainteresowania tą formą pozyskania środków finansowych prze firmy, to precyzyjnie ujmując, zastawiają one budynki, hale, nieruchomości własne, których nie użytkują. Ze sprzedażą tych obiektów też mają problemy ze względu na nieatrakcyjną lokalizacją a co za tym idzie, cenę. Rozwiązaniem idealnym jest przeznaczenie budynku, który będzie stanowił zabezpieczenie pożyczki pod wynajem. Wówczas pieniądze uzyskane z dzierżawy nieruchomości przeznaczane zostaną na spłatę pożyczki hipotecznej a gotówka uzyskana z niej, może zostać wykorzystana na rozwój firmy, spłatę długów lub inne potrzeby, których przedsiębiorca nie musi określać ani podawać w banku. Taki sposób na pozyskanie środków dla firmy ma sens i daję większa pewność pożyczkobiorcy, że spłaci całą pożyczkę bez opóźnień.

Jeżeli więc firma potrzebuje kredytu to najpierw szuka rozwiązania poprzez kredyty obrotowe lub inwestycyjne. Małe i średnie przedsiębiorstwa, biorą przede wszystkim kredyty gotówkowe, najchętniej te bez zaświadczeń oraz korzystają z coraz bardziej popularnego faktoringu, który rozwiązuje problemy każdej firmy z brakiem płynności finansowej.

Choć oprocentowanie pożyczki hipotecznej jest niższe od pożyczki, kredytu gotówkowego, podobnie jak firmy, osoby fizyczne wykorzystują tą pożyczkę w ostateczności, – gdy banki nie chcą udzielić im pożyczki gotówkowej w dużej kwocie. Pożyczką zostają spłacane przed wszystkim inne kredyty konsumpcyjne lub wierzyciele. Banki pożyczają od 60 do 80% wartości obiektu stanowiącego gwarancję spłaty. W grę wchodzą jedynie duże sumy pieniędzy. Najmniejsza kwota pożyczki hipotecznej zaczyna się od 20 000 zł.

Mając pomysł na biznes, oraz posiadając kilka nieruchomości, które stoją niewykorzystane a jedynie przynoszą starty właścicielowi w postaci kosztów, jakie trzeba ponosić za ich utrzymanie, sposób na pozyskanie gotówki na inwestycję, która przyniesie wyższe dochody niż rata pożyczki, wydaje się uzasadnionym aspektem by zastawić nieruchomość pod pożyczkę hipoteczną.

Kredyty gotówkowe bez zaświadczeń o zarobkach