Kultura, sztuka » Kultura

Premiera drugiego sezonu serialu 'Partisan' już 1 maja na Viaplay!

Powstał drugi sezon thrillera kryminalnego ‘Partisan’, który w 2020 roku zdobył prestiżową nagrodę dla najlepszego serialu w plebiscycie Canneseries. Kolejna część emocjonującego serialu o tajemniczej grupie, kryjącej się pod przykrywką ekologicznego gospodarstwa rolnego Jordnära, będzie miała premierę już 1 maja na platformie streamingowej Viaplay. W nowym sezonie zobaczymy m.in. gwiazdę serialu ‘Mad Men’ – Aarona Statona, jak również znaną z roli przywódczyni grupy w pierwszej części Annę Björk, a do tego Jensa Hulténa (‘Skyfall’, ‘Mission Impossible - Rogue Nation’) i całkowicie nową postać - Nannę Blondell, która wcieli się w rolę doświadczonego detektywa.

Pierwsza część serialu zakończyła się niezapomnianą sceną walki na śmierć i życie między tajnym policjantem Johnnym (Fares Fares) a przywódcą grupy, Kentem (Johan Rheborg). W obsadzie kolejnego sezonu znalazło się wiele szwedzkich i zagranicznych gwiazd, takich jak Anna Björk (‘Most nad Sundem’,’Dziewczyna z tatuażem’), Nanny Blondell (‘Czarna Wdowa’), Aaron Staton (‘Mad Men’), Julia Hevéus (‘Restauracja’) i Jens Hultén (‘Skyfal’, ‘Mission Impossible - Rogue Nation’). Pojawią się również gwiazdy pierwszego sezonu, takie jak Sofia Karemyr (‘Call Girl’), Linus Wahlgren (‘Zło czyha za drzwiami’), Ylvali Rurling (‘Śnieżne anioły’), Thomas Holmin (‘Gambit królowej’) i Emelie Garbers.

Anna Björk: ‘Cieszę się, że mogłam pracować na planie kolejnego sezonu serialu ‘Partisan’. Wcielanie się w rolę Maud było naprawdę ekscytującym doświadczeniem. Okazuje się, że ta kobieta ma wiele twarzy, z których wcześniej nie zdawałam sobie sprawy. Jako aktorka czułam opór przed mówieniem czy robieniem pewnych rzeczy, do których posuwa się Maud, ale odgrywanie jej postaci było bardzo ciekawym doświadczeniem.’

Akcja kolejnego sezonu rozpoczyna się po finałowym starciu Kenta z Johnnym. Policja prowadzi śledztwo w sprawie śmiertelnego wypadku samochodowego i odkrywa, że to zdarzenie jest powiązane z zamkniętą społecznością Jordnära. W związku z tym służby wykazują coraz większe zainteresowanie działaniem ekologicznego gospodarstwa rolnego, co staje się zagrożeniem dla tajemniczej działalności i może przeszkodzić jej przywódczyni w kultywowaniu dzieła życia jej ojca.

Podobnie jak w przypadku pierwszej części – twórcą i reżyserem jest Amir Chamdin, który już wcześniej współpracował z platformą Viaplay przy tworzeniu serialu ‘Hassel’ i współtworzy nowy serial dramatyczny z kategorii Viaplay Originals o byłym szwedzkim zawodowym hokeiście Börje Salmingu. Pierwszy sezon ‘Partisan’ zdobył nagrodę dla najlepszego serialu plebiscytu Canneseries 2020.

Serial ‘Partisan’ został wyprodukowany przez Warner Bros. - firmę, która stoi również za innymi tytułami Viaplay Originals, takimi jak ‘Love Me’, czy ‘Orca’ i ‘Harmonica’. Producentką jest Johanna Wennerberg, a producentem wykonawczym ze strony NENT Group - Sara Askelöf.

Serial składa się z pięciu odcinków, które pojawią się na platformie Viaplay należącej do NENT Group już 1 maja.

Malgorzata Urbas