Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Przyswajanie i znaczenie witaminy B12
Zawartość B12 w pożywieniu
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Część takich składników jest wytwarzana przez organizm samoistny, nie wszystkie jednak i nie zawsze w pełnym zapotrzebowaniu. Wtedy konieczne staje się ich wprowadzanie z zewnątrz, głównie za sprawą odpowiedniej, zrównoważonej i zdrowej diety. Jeśli to okazuje się niewystarczające, trzeba sięgnąć po suplementy. Posiadając niedostateczną ilość witaminy B12 w organizmie należy zorientować się, które elementy spożywcze posiadają ją w swoim składzie, aby świadomie włączyć je do swojego codziennego menu. Wśród grup produktów, które należy spożywać, aby dostarczyć do swojego organizmu potrzebnej witaminy, są nabiał, a także mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego oraz wytwarzane z niego przetwory. Na niedobory witaminy w organizmie może wpływać dieta wegańska, gdyż nie występuje ona w produktach mających roślinne pochodzenie. Paradoksem jest, że witamina ta jest produkowana przez sam organizm człowieka, w obszarze jego jelita grubego. Niestety, wchłania się ona całkowicie w jelicie cienkim, dlatego też organizm w żaden sposób jej nie wykorzystuje i nie czerpie z nich korzyści, wytwarzanie to nie ma więc dla niego w praktyce najmniejszego znaczenia.
Wchłanianie witaminy B12
Chociaż dostępność produktów zawierających witaminę B12 nie jest problematyczna, o ile ktoś nie ma rygorystycznej diety, to jednak utrudnienia pojawiają się nieraz w kwestii jej wchłaniania się do organizmu. Czynnikiem decydującym o powodzeniu tej kwestii jest właściwa praca układu pokarmowego. Niezbędny jest także wytwarzanym w żołądku czynnik Castle’a, wraz z którym zespala się ona, a który odpowiada za transport witaminy. Dopiero po przeniknięciu w kolejnym etapie do jelita cienkiego czynnik ten ulega oddzieleniu się od samej witaminy, a potem jej wniknięcie. Wszystkie elementy i kroki muszą więc zadziałać, aby doszło do właściwego efektu, czyli wchłoniecie witaminy przez organizm. W miarę możliwości, warto o to zadbać, aby zapewnić sobie jej odpowiedni poziom ilościowy oraz nie cierpieć z powodu niedoborów. Największe znaczenie ma ona dla pracy układu, w którym wytwarzana jest krew oraz układu nerwowego.
Nadesłał:
NoweArtykuły
|
Komentarze (0)