Motoryzacja » Samochody

Pure Drive

Od maja 2009 roku Nissan będzie umieszczał na swych modelach, charakteryzujących się najniższym poziomem emisji spalin, oznaczenie Pure Drive.

Wprowadzenie emblematów Pure Drive ma ułatwić klientom szybkie rozpoznawanie najbardziej ekonomicznych pojazdów z gamy modeli Nissana.

Akcja jest także następstwem niedawnych zmian konstrukcyjnych, mających na celu ograniczenie poziomu emisji spalin oraz zużycia paliwa w kilku autach marki.

W Europie oznaczenie Pure Drive znaleźć będzie można na pojazdach Nissana emitujących do 140 g CO2 na kilometr:

• Micra 1.2 benzyna (skrzynia ręczna): 139 g/km
  • Micra 1.5 diesel (skrzynia ręczna): 120 g/km
  • Note 1.4 benzyna (skrzynia ręczna): 139 g/km
  • Note 1.5 diesel (skrzynia ręczna): 119 g/km:
  • Note 1.5 diesel 76kw+DPF (skrzynia ręczna): 136 g/km
  • Qashqai 1.5l diesel (skrzynia ręczna): 139 g/km

Nissan będzie kontynuował prace nad programem Pure Drive, a w przyszłości oznaczenie to będzie nosić coraz więcej modeli - kolejnym z nich będzie Pixo, który trafi do sprzedaży w czerwcu - auto to emituje 103g CO2 na kilometr.

„Dzisiaj wielu klientów zainteresowanych jest zakupem jak najbardziej ekonomicznych i czystych samochodów. Wprowadzając oznaczenie Pure Drive, Nissan ułatwił swym klientom rozpoznawanie tych modeli, które zużywają najmniej benzyny oraz emitują najmniej CO2. Ponadto, włączając do gamy modeli Qashqai oraz X-TRAIL auta z przekładnią CVT możemy zaoferować klientom wyposażenie dodatkowe, którego wcześniej nie braliby pod uwagę" - stwierdził Pierre Loing, Wiceprezes Nissan Europe ds. Planowania Produktu.

Emblemat Pure Drive będzie także stosowany w Japonii, gdzie Nissan jest pionierem oferującym czyste silniki diesla na rynku tradycyjnie zdominowanym przez jednostki benzynowe.

InfoMoto