Dom » Architektura

Rewitalizacja RENOMY nominowana do architektonicznego Oskara!

Wrocławski dom handlowy RENOMA został nominowany do prestiżowej nagrody Unii Europejskiej dla Architektury Współczesnej. To pierwszy obiekt handlowy w historii polskich nominacji do konkursu. Wyniki rywalizacji o trofeum Mies van der Rohe Award 2011 poznamy w maju 2011 roku.

W środowisku architektonicznym nagroda ma wartość słynnego Oskara - już samo znalezienie się w gronie nominowanych jest wielkim osiągnięciem.

Renoma jest pierwszym obiektem handlowym, który dostał polską nominację do tego konkursu od początku jego istnienia – mówi Zbigniew Maćków, założyciel Pracowni Projektowej Maćków, będącej autorem obsypanej nagrodami rewitalizacji.

Jak się obiekt znalazł się w konkursie? Otóż wybrane grono ekspertów z Europy zgłasza po pięć realizacji, w tym propozycje ze swojego kraju. – Kandydatura Renomy została zgłoszona nie tylko przez Stowarzyszenie Architektów Polskich, ale również przez Romana Rutkowskiego, jednego z polskich architektów-ekspertów, zasiadającego w tym szacownym międzynarodowym gremium – mówi Zbigniew Macków.Nagroda to wspólna inicjatywa Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i Fundacji Miesa van der Rohe w Barcelonie. Przyznawana jest od 1987 roku co dwa lata i jest prestiżowym wyróżnieniem dla najlepszych projektów architektonicznych.  Podczas każdej z edycji, międzynarodowe jury nominuje projekty architektoniczne ukończone w ciągu minionych dwóch lat.

W skład grona jury wchodzą niezależni eksperci z całej Europy, członkowie Europejskiej Rady Architektów (ACE) oraz innych europejskich stowarzyszeń i instytucji architektonicznych. Po rozpoznaniu wszystkich nominowanych projektów, jury wybiera dwa z nich - laureata Grand Prix oraz laureata Wyróżnienia dla Młodych Architektów (Emerging Architect Special Mention). Grand Prix konkursu to 60 tysięcy euro, wyróżnienie to 20 tysięcy euro.

izastraczek