Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Rogal z Wielkopolski – słodki wypiek dostępny w Żabce w całym kraju przez cały listopad
Zobacz więcej zdjęć » |
Tego dnia w Poznaniu sprzedaje się ich ponad milion sztuk! W tym roku Żabka, która od blisko 25 lat jest nierozerwalnie związana z Poznaniem, oferuje rogale swoim klientom niemal w całym kraju. Słodki przysmak dostępny jest w ponad 7600 wybranych sklepach sieci w cenie 9,99 zł/szt.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- Popularność rogali z białym makiem, kiedyś przysmaku typowo regionalnego, z roku na rok rośnie w całym kraju. Żabka również się do tego przyczynia, oferując swoim klientom w całej Polsce lokalne, wielkopolskie wypieki, sygnowane certyfikatem Dziedzictwo Kulinarnego Wielkopolski. Dostępne w sklepach rogale są wytwarzane według tradycyjnych receptur przez lokalną piekarnię - mówi Piotr Rajewski, dyrektor handlowy w Żabka Polska.
Poznaniacy i Wielkopolanie nie wyobrażają sobie obchodów święta 11. listopada bez rogali. Tradycja ich wypieku narodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii kościoła św. Marcina w Poznaniu wezwał wiernych, by wsparli potrzebujących. Apelu wysłuchał cukiernik Józef Melzer, który upiekł i rozdał ubogim kilka blach specjalnie przygotowanych rogali. Pomysł podchwycili inni i tak narodziła się tradycja tego wypieku. Z roku na rok rośnie popularność Rogala Świętomarcińskiego - w ostatnich latach poznańskie cukiernie wypiekają ich około 500 ton rocznie.
- Rogal z Wielkopolski należy do najbardziej rozpoznawalnych i niewątpliwie najsmaczniejszych symboli Poznania. Tradycja ich wypiekania w naszym regionie sięga XIX wieku. W Poznaniu 11. listopada sprzedaje się ich nawet ponad milion sztuk. Cieszymy się, że w tym roku będzie można spróbować rogali w całej Polsce, choć oczywiście warto pamiętać, że najlepiej smakują one w Poznaniu - mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Rogal z Wielkopolski dostępny w sklepach sieci Żabka wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziewany białym makiem wymieszanym z rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość polana jest lukrem i posypana kruszonymi orzechami. Rogale są wykonane
według tradycyjnej receptury przez lokalnego producenta - Piekarnię Natura. Mają certyfikat Dziedzictwo Kulinarnego Wielkopolski. Rogale z Wielkopolski, o gramaturze 180 g, są dostępne w asortymencie Żabka Café w cenie 9,99 zł/ szt. do wyczerpania zapasów (z wyłączeniem sklepów Nano Żabka).
Nadesłał:
Agnieszka Krupska
|
Komentarze (0)