Firma » Biznes

Rośnie świadomość assistance wśród Polaków- dane operacyjne Europ Assistance Polska za 2007 r.

Według statystyk operacyjnych Europ Assistance Polska w ciągu ostatnich dwóch lat o ponad połowę wzrosła liczba spraw assistance.

Największy wzrost spraw zanotowano w usługach typu home assistance, z których w ubiegłym roku skorzystało o 219% więcej ubezpieczonych niż 2006 roku. Dodatkowo szacujemy, iż w 2008 r. liczba spraw tego typu wzrośnie o kolejne 118%.

W  2007 r. odnotowano również znaczący wzrost liczby spraw medical i travel assistance w stosunku do ubiegłego roku (odpowiednio o 162% i 164%).

Wzrost popularności usług assistance jest widoczny także na postawie odnotowanej liczby połączeń przychodzących, które w 2007 r. wzrosły o 36% w stosunku do roku poprzedniego. Przewidujemy, iż liczba ta wzrośnie o kolejne 24% w roku bieżącym.

Powyższe dane wskazują z jednej strony na rosnącą świadomości assistance wśród Polaków, z drugiej zaś na wzrost zapotrzebowania na usługi assistance -wzrost liczby obsługiwanych programów przez Europ Assistance Polska.

Nie tylko zwiększyła się liczba firm, która dołącza assistance do swojej oferty, ale również ilość branż zainteresowanych tymi produktami. Assistance stał się pojmowany już nie tylko, jako pomoc w nagłych przypadkach, ale również jako wsparcie w codziennych czynnościach, na które obecnie znaczna cześć Polaków nie ma po prostu czasu lub możliwości (patrz dane o home assistance). Wzrosła również świadomość różnorodności świadczeń assistance i wszechstronności jego zastosowań.

joanna.belza