Gospodarka » Przemysł

Schneider Electric przyłącza się do organizowanej przez Microsoft inicjatywy CityNext

Schneider Electric, światowy lider w zarządzaniu energią, ogłosił dziś rozpoczęcie współpracy z Microsoft w ramach CityNext, inicjatywy adresowanej do instytucji rządowych, biznesu i obywateli, której celem jest stworzenie nowej wizji przyszłości miast.

Po raz pierwszy w historii, ponad 50 procent populacji świata mieszka w obszarach miejskich, a odsetek ten wzrośnie do 70 procent do roku 2050. Ten trend migracji kreuje niespotykane wcześniej szanse i możliwości, potęgując jednocześnie problemy związane m.in. ze starzejącą się infrastrukturą, zagrożeniami dla zdrowia i bezpieczeństwa publicznego, zanieczyszczeniem środowiska, przestępczością i dużym ruchem ulicznym.

Inicjatywa CityNext stanie się platformą, dzięki której Microsoft i Schneider Electric będą mogły wspomóc decydentów w budowaniu „więcej za mniej”. Projekt wiążąc moc technologii z nowatorskimi pomysłami, łączy instytucje władzy, przedsiębiorstwa i samych obywateli z systemem usług miejskich, podnosząc ich wydajność, zmniejszając koszty, wspierając zrównoważony rozwój oraz dbając o rozwój społeczności, w których dobrze się żyje.

„Schneider Electric gwarantuje wydajność usług miejskich. Nasze rozwiązania sprawiają, że systemy energetyczne, wodociągowe i transportowe, a także budynki i usługi w mieście zyskują na efektywności. Mogą być też ze sobą integrowane tam, gdzie stwarza to możliwość dostarczenia nowych usług oraz zaoferowania wartości dodanej, z której skorzystają miasta i ich mieszkańcy. Jako firma wierzymy, że tworzenie bardziej inteligentnych miast to zadanie zbiorowe, dlatego też wchodzimy w partnerstwa z innymi globalnymi i lokalnymi graczami.” – podkreśla Jacek Łukaszewski, Prezes Schneider Electric Polska.

"Zaangażowanie w organizowaną przez Microsoft inicjatywę CityNext jest dowodem naszej wiary w to, że nawiązanie współpracy między firmami z branży jest niezbędnym warunkiem, który musi zostać spełniony, aby nasze miasta stały się bardziej wydajne, przyjazne i zrównoważone. Połączenie produktów Microsoft z naszą własną szeroką ofertą rozwiązań, oprogramowania i usług, pomoże miastom podnieść wydajność infrastruktury, a tym samym przyczyni się do polepszenia jakości usług publicznych i umożliwi powstanie nowych, innowacyjnych usług dla miasta i ludzi. Uczynienie miast bardziej inteligentnymi wymaga gruntownej transformacji aktualnych modeli, co będzie możliwe jedynie przy zaangażowaniu obywateli, władz miejskich, lokalnych i globalnych przedsiębiorstw, a także naukowców” – mówił Charbel Aoun, Senior Vice-President for Smart Cities w Schneider Electric. “Jesteśmy podekscytowani perspektywą partnerstwa ze Schneider Electric w ramach CityNext. Dla Microsoft ludzie i partnerzy są priorytetem w naszych inicjatywach i CityNext nie jest tu wyjątkiem” powiedziała Laura Ipsen, corporate vice president w Microsoft Worldwide Public Sector.  “Choć miasta odczuwają ciężar kryzysu ekonomicznego, wierzymy, że nowa era innowacji stworzy szansę na osiągnięcie niedostępnych wcześniej celów, dzięki zastosowaniu nowatorskich technologii. Współpraca z różnymi partnerami prowadzona w ramach naszego ekosystemu jest dla nas źródłem inspiracji i upewnia nas, że pracując wspólnie możemy pomóc miastom osiągnąć ich pełen potencjał.” – dodał Charbel Aoun.

Mondaypr