Motoryzacja » Samochody

SEAT wyprodukował 16 000 000-samochód od początku istnienia firmy

Z taśmy montażowej zakładów w Martorell zjechał właśnie szesnastomilionowy SEAT. Samochodem tym był srebrny Leon Ecomotive z silnikiem 1.9 TDI 105 KM i filtrem cząstek stałych (DPF), przeznaczony na rynek hiszpański.

Emisja CO2 w tym samochodzie to tylko 119g/km, a średnie zużycie paliwa w cyklu pozamiejskim wynosi 3,7 l/100 km.

Prezes firmy SEAT Erich Schmitt nie ukrywał swojej satysfakcji z tego osiągnięcia. Szczególnie podkreślił "rosnącą aktywność produkcyjną firmy, wynikającą nie tylko z postępu technologicznego, ale także z wysokiej jakości produktów i procesów oraz troski o ochronę środowiska". Zdaniem szefa firmy "jest to zasługa całej załogi, która coraz silniej angażuje się w osiąganie najwyższej jakości".

Pierwszy SEAT - model 1400 - opuścił linię montażową w barcelońskiej Zona Franca 13 listopada 1953 r. Wówczas ponad 900 robotników produkowało średnio 5 samochodów dziennie. Dziś firma zatrudnia 12 000 pracowników, w tym personel Centrum Technicznego SEAT, i produkuje w fabryce w Martorell około 2 000 samochodów dziennie.

Obecnie w Martorell produkowane są wszystkie modele SEAT-a, z wyjątkiem Alhambry powstającej w zakładach Grupy Volkswagena w Palmela (Portugalia).

Uroczystości z okazji przekroczenia kolejnego progu liczby wyprodukowanych egzemplarzy przypadają w bardzo ważnym momencie dla firmy SEAT, w kontekście realizacji celów wyznaczonych w Strategii 2018, zakładającej zwiększenie sprzedaży pojazdów hiszpańskiej marki do 800 000 egzemplarzy rocznie.

ap