Technologie » Komputery

SFERIS promuje zakup legalnego oprogramowania

W poniedziałek 10 września rusza nietypowa kampania radiowa promująca zakup legalnego oprogramowania firmy Microsoft. Sieć salonów komputerowych SFERIS zachęca do nabywania oryginalnego systemu Windows oraz pakietu Office

Materiały zachęcające do nabycia oryginalnego oprogramowania będzie można usłyszeć na antenie kilku rozgłośni radiowych w kraju między innymi: RMF, Radia ZET i RMF MAXXX oraz w rozgłośniach regionalnych. Cztery spoty przedstawiają typową sytuację, jaka może spotkać użytkownika nielegalnego oprogramowania, gdy dojdzie do awarii sprzętu, spowodowanej korzystaniem z pirackich wersji programów. Nielegalne oprogramowanie jest często przyczyną pojawienia się usterek bądź nawet całkowitego zniszczenia sprzętu, co wiąże się z utratą danych.  Może także ułatwiać przestępcom włamanie na internetowe konto bankowe użytkownika
i kradzież zgromadzonych tam oszczędności.

Wielu użytkowników sprzętu komputerowego nie jest świadomych zagrożenia, na jakie wystawia się, ściągając na swój komputer pirackie wersje programów, zwłaszcza jeżeli komputer służy do pracy i posiadamy na nim wiele cennych informacji. Oprócz kosztów finansowych dotkliwą konsekwencją korzystania
z nielegalnego software-u może okazać się np. utrata rodzinnych zdjęć i filmów, których nie będzie można odzyskać. Akcja promocyjna ma z jednej strony uświadomić użytkownikom komputerów, że zagrożenie utraty danych jest bardzo realne, z drugiej zaś zachęcić do zakupu legalnego oprogramowania w sieci salonów komputerowych SFERIS –
powiedziała Edyta Wrzosowska, Dyrektor Marketingu
w SFERIS.

Według danych zawartych w najnowszym wydaniu Światowego Badania Piractwa Komputerowego na całym świecie 57% użytkowników przyznaje się do korzystania
z pirackiego oprogramowania, co wiąże się ze stratą 63,4 mld USD, jaką ponoszą dostawcy programów komputerowych. Ten sam raport w części dotyczącej Polski wskazuje na 53 proc. udział oprogramowania pochodzącego z nielegalnego źródła
w całości oprogramowania użytkowanego w 2011 roku. Raport przygotowany przez BSA odnotowuje, że w Europie Środkowo-Wschodniej 56% osób zajmujących wysokie stanowiska w biznesie przyznaje się do korzystania z pirackich wersji programów. Klienci sieci salonów komputerowych SFERIS mają możliwość zakupu szerokiej gamy legalnych programów dostosowanych do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Kampania potrwa miesiąc i zakończy się 12 października. Szczegółowe informacje na www.sferis.pl i http://ww2.bsa.org/country.aspx

Sferis Sp. z o.o.