Zdrowie » Ciało
Siemię lniane - co warto wiedzieć?
Zobacz więcej zdjęć » |
Większość z nas wie, że siemię lniane jest dla nas zdrowe. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, kiedy tak naprawdę możemy skorzystać z walorów tych nasion. Jednak czy wiesz jak stosować siemię lniane?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Skąd bierze się siemię lniane?
Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu pospolitego. Charakteryzują się brązowozłotą barwą. Oleista struktura ma wiele wartościowych mikroelementów. Dzięki temu siemię lniane zaliczane jest do grupy tzw. superfoods, które szczególnie korzystnie oddziałują na nasz organizm. Siemię ma pozytywny wpływ na cały organizm i uznawane jest za zielarski produkt leczniczy. Ziarna można kupić najczęściej w dwóch postaciach - całych ziaren lub w formie zmielonej. Dietę można uzupełniać również olejem lnianym.
Właściwości lecznicze siemienia lnianego
Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białko oraz kwasy organiczne, jak na przykład cenną witaminę C, enzymy, a także sole mineralne – cynk, magnez oraz żelazo. Obecność błonnika oraz kwasów omega-3 sprzyja naszemu zdrowiu. Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Błonnik nierozpuszczalny usprawnia perystaltykę jelit, zwiększa liczbę dobrych bakterii obecnych w jelitach. W efekcie mamy mniej problemów gastrycznych, a bóle jelitowe są mniej uciążliwe.
Badania potwierdzają, że siemię lniane korzystnie wpływa również na inne aspekty naszego zdrowia. Przykładem może być działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworu. Udokumentowane są przypadki, kiedy osoby spożywające siemię lniane, prowadziły w ten sposób profilaktykę raka piersi raka jajnika, raka prostaty i raka jelita grubego. Kwas alfa liponowy (ALA) zawarty w nasionach lnu działanie antyoksydacyjne i znacznie spowalnia rozprzestrzenianie się guzów. Ligany utrudniają rozwój komórek nowotworowych.
Pozytywne efekty spożywania siemienia lnianego odnotowano także u cukrzyków. Chorzy na cukrzycę typu 2, którzy regularnie przyswajali 10-20 g mielonego siemienia, zanotowali spadek poziomu glukozy na poziomie od 8 do 20%. Korzystny wpływ siemienia zauważalny jest też w przypadku układu krążenia. Ligany obniżają stężenie cholesterolu, obniżając tym samym ryzyko zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową.
Spożywanie siemienia lnianego a odchudzanie
Spożywanie siemienia lnianego jest zalecane również osobom, które dążą do zrzucenia zbędnych kilogramów. Jest to zasługa wysokiej ilości błonnika nierozpuszczalnego, który wywołuje u nas poczucie sytości. W ten sposób zmniejszamy głód i skuteczniej wdrażamy w życie zalecaną dietę. W ten sposób działa zarówno len mielony, jak i nasiona w naturalnej postaci. Jednocześnie warto podkreślić, że w diecie z dodatkiem siemienia lnianego niezwykle ważne jest spożywanie dużej ilości wody, która usprawni przyswajanie lnu. Siemię lniane możemy jeść w całości, np. dodając go do sałatek, surówek czy koktajli. Do ciasteczek i jogurtów można dodawać siemię zmielone. Warto jednak pamiętać o tym, że kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu lnianym łatwo ulegają utlenieniu, wobec tego dobrze jest mielić ziarna samodzielnie i spożywać tylko świeżo zmielony len w ciągu maksymalnie trzy dni. Popularne jest również picie siemienia lnianego. Można z niego bowiem przygotować napar lub tzw. kisiel, który uzyskujemy z trzech łyżek siemienia zalanych szklanką ciepłej wody.
Fotografia: Źródło: pixabay.com
Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)