Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Smyk wraca do szkoły – nie ma się czego bać!

Początek roku szkolnego to często trudny czas zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców. Maluchy odczuwają niepokój związany z powrotem do szkoły po okresie wakacyjnego wypoczynku lub z pierwszym dniem w nowej dla nich sytuacji, w nieznanym miejscu i otoczeniu.

Dla rodziców przyczyną stresu są często kosztowne i czasochłonne zakupy szkolne, kompletowanie wyprawki. Eksperci smyk.com radzą, jak najlepiej przygotować dziecko do szkoły i na co zwrócić uwagę, by zminimalizować związany z tym okresem stres.

- Rozpoczęcie edukacji szkolnej jest wielkim krokiem w życiu dziecka. Jak do każdej tak poważnej zmiany warto odpowiednio przygotować malucha. - mówi dr Urszula Sajewicz-Radtke, psycholog rozwojowy ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Sopocie.

Jednym ze sposobów na oswojenie dziecka z tematem szkoły może być podzielenie się z nim własnymi wspomnieniami związanymi z latami szkolnymi. Warto opowiedzieć dziecku jakimi sami byliśmy uczniami, jak czuliśmy się kiedy zaczynaliśmy edukację.

Dzieci lubią słuchać historii z życia rodziców, pozwala to na pogłębianie ich więzi. Dzięki takim opowieściom możemy wyjaśnić dziecku, że szkoła wiąże się z fantastycznymi przygodami i nowymi przyjaciółmi, nawet jeśli na początku budzi lęk - tłumaczy dr Urszula Sajewicz-Radtke.

- Ważnym elementem przygotowania do szkoły jest kompletowanie wyprawki szkolnej. Warto zrobić to wcześniej, by potem nie tworzyć stresujących dla dziecka sytuacji. Kompletowanie niezbędnych przyborów szkolnych można potraktować jako dobrą okazję do uczenia dziecka podejmowania decyzji, ale również jest to dobry czas, aby zarazić dziecko entuzjazmem do szkoły, nauki. Potraktujmy to jako radosny i przyjemny czas przygotować do nowych wyzwań. Pozwólmy, by pociecha sama zdecydowała, jak mają wyglądać piórnik i zeszyty - mówi dr Urszula Sajewicz-Radtke.

W sklepie internetowym smyk.com rodzice razem ze swoimi pociechami mogą wybierać spośród szerokiej oferty artykułów przeznaczonych do szkoły. Wśród 2700 produktów szkolnych znajdują się m.in. : plecaki, piórniki, artykuły papiernicze, zabawki i gry edukacyjne, ubranka, buty. Przyjazna wyszukiwarka na stronie smyk.com umożliwia wygodny i szybki wybór artykułów dedykowanych dla dziewczynek i chłopców w różnych kategoriach wiekowych.

- Wiemy, jak trudny i stresujący może być okres przygotowań do szkoły. Pragniemy ułatwić naszym Klientom ten czas i dlatego przygotowaliśmy kompleksowy wybór artykułów szkolnych w atrakcyjnych cenach - mówi Zdzisław Bender, Dyrektor Handlu w Smyk.com. - Przygotowana dla dzieci Szkolna wyprawka smyka jest objęta promocją -30%. Składa się z plecaka, piórnika i niezbędnych artykułów papierniczych: farb, plasteliny, kredek czy flamastrów - dodaje.

Maluchom spodobają się również serie artykułów szkolnych z ukochanymi bohaterami, są wśród nich m.in.: Smerfy, Barbie, Transformers, postacie Disneya, Toy Story, Angelina balerina czy My Little Pony. Te znane i lubiane motywy z pewnością umilą dziecku początek szkoły. Ważne uzupełnienie oferty stanowią produkty dedykowane leworęcznym smykom - to nie tylko wyprofilowane długopisy czy kredki, ale także nożyczki czy myszy komputerowe.

W okresie przygotowań do szkoły niezwykle ważny jest czas na rozmowę z dzieckiem, która pomoże poznać jego uczucia i obawy. Eksperci smyk.com zaznaczają, że nie można lekceważyć emocji dziecka związanych ze szkołą.

- Zadaniem rodzica jest dowiedzieć się czego boi się pociecha i postarać się te lęki zminimalizować. Nasze dziecko ma prawo być pełne niepokoju i obaw, a bagatelizowanie ich może je jedynie wzmagać. Warto zaakceptować uczucia malucha i wyjaśnić, że taki niepokój jest normalny i każdy go odczuwa Ważne jest, by nauczyć się jak rozmawiać z dzieckiem i przekazywać mu pozytywne emocje. - mówi dr Urszula Sajewicz-Radtke.

smyk.com także w tym zakresie służy pomocą. Oferta sklepu internetowego obejmuje szeroki wybór książek poradnikowych przeznaczonych dla rodziców, obecnie objętych promocją -20%. Wśród najciekawszych pozycji są m.in: Czy Twoje dziecko jest przygotowane na spotkanie ze szkołą?, Szkoła bez lęku, Niezbędnik każdego rodzica: Mamo, Tato co Ty na to?.

Z okazji zbliżającego się rozpoczęcia roku szkolnego, smyk.com przygotował dla swoich fanów na Facebook'u specjalną aplikację. Zachęcamy do śledzenia fan page'a marki.

Strona internetowa smyk.com działa od 2002 roku, kiedy stanowiła głównie forum poradnikowe dla rodziców. W listopadzie 2011 roku został uruchomiony sklep internetowy oferujący szeroką gamę artykułów dla dzieci. Produkty dostępne w sklepie internetowym smyk.com mogą być dostarczane pod wskazany adres, a większość z nich można także odebrać w sieci salonów Empik (ponad 180 placówek). W 2012 roku smyk.com otrzymał nagrodę główną w kategorii „Dziecko i Internet" w konkursie „Świat przyjazny dziecku" organizowanym przez Komitet Ochrony Praw Dziecka, jako wyjątkowe miejsce w Internecie - przyjazne najmłodszym oraz opiekunom.

Właścicielem marki smyk.com jest spółka E-commerce Services, która zarządza również sklepami internetowymi: empik.com, empiktravel.pl i empikfoto.pl. 100% udziałowcem
E-commerce Services jest giełdowa spółka NFI EM&F.
Wieloletnie doświadczenie i wiedza
E-commerce Services na temat specyfiki polskiego rynku e-commerce, przekładają się na dynamikę rozwoju marek
smyk.com i empik.com, oraz na ich silny związek z Klientami.

agadomska@solskibm.pl