Motoryzacja » Samochody

SOS PZMOT wspiera Polskie Radio w realizacji projektu Eurotraffic 2012

SOS PZMOT – pionier na polskim rynku assistance komunikacyjnego – rozpoczął współpracę z Polskim Radiem. Obejmuje ona świadczenie usług call center związanych z obsługą telefonicznych zgłoszeń o utrudnieniach na drogach, przekazywanych przez słuchaczy do „Radia Kierowców”.

Usprawnienie obsługi zgłoszeń od kierowców jest elementem szerszego projektu obejmującego rozbudowę radiowego serwisu o utrudnieniach na drogach w kontekście zbliżających się piłkarskich mistrzostw Euro  2012 w Polsce i  na Ukrainie.

Projekt pod nazwą Eurotraffic 2012 obejmuje m.in. pozyskiwanie oraz przekazywanie kierowcom, za pośrednictwem najnowocześniejszych technologii, stale aktualizowanych informacji dotyczących utrudnień w ruchu oraz możliwości ich ominięcia, w tym również zwiększenie skuteczności ich dostarczania do mobilnych odbiorców wszystkich programów Polskiego Radia poprzez uruchomienie w RDS funkcji EON (enhanced other networks), umożliwiającej odbiór komunikatów nawet po przełączeniu się na inne źródło dźwięku, np. odtwarzacz płyt CD lub mp3.

W ramach projektu Eurotraffic 2012 Polskie Radio, które od 35 lat na antenie Programu 1 prowadzi cieszące się ogromną popularnością „Radio Kierowców”, uruchomiło nowy newsroom wyposażony w nowoczesny system do zarządzania informacją na drodze. Dzięki temu komunikaty drogowe „Radia Kierowców”, obecnie poza anteną dostępne także w Internecie, wkrótce – wraz z rozwojem projektu – będą przekazywane osobom zmotoryzowanym m.in. również poprzez kanał RDS TMC, GPS oraz telefony komórkowe.

W sierpniu 2009 roku Polskie Radio rozpoczęło współpracę z SOS PZMOT. Obejmuje ona świadczenie przez SOS PZMOT usług call center na rzecz projektu „Kierowca zaufania”, realizowanego w ramach programu Eurotraffic 2012. Do zadań SOS PZMOT należy przede wszystkim przyjmowanie i rejestracja zgłoszeń od słuchaczy „Radia Kierowców”, dotyczących utrudnienień na drodze, korków, wypadków oraz szczególnych zagrożeń spowodowanych np. warunkami atmosferycznymi. Dzięki cyfrowemu łączu zbudowanemu specjalnie na potrzeby projektu, dane przekazywane przez informatorów „Radia Kierowców” są natychmiast zamieszczane przez pracowników call center w  systemie, który umożliwia dziennikarzom Polskiego Radia szybsze ich opracowanie oraz udostępnienie internautom i słuchaczom radiowej „Jedynki”. Call center SOS PZMOT funkcjonuje na rzecz „Radia Kierowców” przez 7 dni w  tygodniu.

Obok celu czysto informacyjnego, projekt „Kierowca zaufania” ma także charakter obywatelski. Promuje on wsród kierowców postawy wzajemnej pomocy, motywując użytkowników dróg do dzielenia się informacjami usprawniającymi ruch drogowy, a przez to zwiększającymi także jego bezpieczeństwo. Z tego względu partnerem społecznym programu został Polski Związk Motorowy, dla którego działania na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego są jednym z głównych celów statutowych. Polskie Radio współpracuje ponadto z służbami odpowiadającymi za bezpieczeństwo na drogach: policją, pogotowiem ratunkowym, strażą pożarną i graniczną oraz Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad.

Zasięg nadajników emitujących audycje „Radia Kierowców” obejmuje obecnie ok. 90% powierzchni Polski. W  planach przewidziane jest rozszerzenie projektu „Kierowca zaufania”  także o słuchaczy radiowej „Trójki” oraz „Polskiego Radia Euro”. Poprzez Informacyjną Agencję Radiową Polskie Radio współpracuje ponadto z newsroomami 17 Rozgłośni Regionalnych, co umożliwia dalszy rozwój projektu. Docelowo adresatami akcji „Kierowca zaufania” będzie blisko 7,5 miliona osób, stanowiących niemal jedną trzecią dorosłych radiosłuchaczy w Polsce.

SOS PZMOT jest marką należącą do Polskiego Związku Motorowego. Nowoczesne i kompleksowe usługi pomocy dla kierowców i ich pasażerów świadczy od 1993 roku, będąc tym samym pionierem assistance komunikacyjnego w Polsce. Dziś oferta SOS PZMOT obejmuje także m.in. usługi pomocy w domu (assistance domowe), pomocy medycznej (assistance medyczne) oraz pomocy prawnej (assistance prawne). Blisko 60-letnie doświadczenie oraz prestiż Polskiego Związku Motorowego, w połączeniu z profesjonalizmem świadczonych usług sprawiają, że SOS PZMOT jest partnerem czołowych przedstawicieli branży motoryzacyjnej i ubezpieczeniowej w naszym kraju. Wysoką jakość usług SOS PZMOT potwierdza certyfikat EN ISO 9001:2000, a także liczne zdobyte przez firmę nagrody i wyróżnienia.

SOS PZMOT jest również częścią europejskiej struktury ARC Europe, będącej największą na naszym kontynencie organizacją niosącą pomoc osobom zmotoryzowanym. ARC Europe została założona przez wiodące kluby automobilowe w Europie – m.in. niemiecki ADAC, holenderski ANWB oraz brytyjski AA – w których tradycja niesienia pomocy na drodze sięga przełomu XIX i XX wieku. Dziś zrzesza kluby motorowe z 43 krajów, obejmując ochroną ponad 48 milionów klientów oraz niosąc pomoc w przeszło 13 milionach spraw rocznie.

SOS PZMOT