Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko
Święta oczami dziecka
Smak barszczu
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Niezależnie czy kobieta dopiero spodziewa się dziecka, czy już tuli je w ramionach, cała rodzina czuje, że świętowanie z maluchem to nowa jakość. Nawet jeśli jest on jeszcze w brzuchu mamy, odczuwa atmosferę Świąt. Słyszy radosne głosy całej rodziny, reaguje też na świąteczne przysmaki, potrafi rozróżnić podstawowe smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny, są one wyczuwalne w płynie owodniowym[1]! Na ostry smak np. mocno przyprawionego barszczu maluch zareaguje grymasem, a gdy wyczuje świąteczny sernik i słodycz w wodach płodowych – będzie połykał je chętniej i częściej[2]. Warto pamiętać, że już w brzuchu mamy kształtują się preferencje smakowe dziecka. 1000 pierwszych dni życia malucha, liczone od poczęcia, to czas, gdy programuje się metabolizm, intensywnie rozwija się mózg, dojrzewa układ pokarmowy i odpornościowy oraz kształtują się nawyki żywieniowe. Właściwe żywienie kobiet w okresie ciąży ma istotny pływ na stan zdrowia matki i rozwijającego się organizmu dziecka[3]. Codzienne menu kobiety ciężarnej jest bardzo ważne dla rozwoju młodego organizmu, warto więc zwrócić uwagę na dietę także podczas Świąt. Zwłaszcza, że potrawy świąteczne często są ciężkostrawne, a po wigilijnej kolacji zajadamy się słodyczami w postaci serników, makowców czy pierniczków. Mama spodziewająca się dziecka powinna więc z umiarem próbować świątecznych smakołyków.
Dotyk mamy
Dla dziecka ważna jest bliskość mamy, a najlepiej czuje się w jej ramionach. Karmienie piersią daje więc mu duże poczucie bezpieczeństwa. Zwłaszcza, że w okresie świątecznym w domu często panuje zgiełk. Mleko mamy jest najlepszym pokarmem, jaki może otrzymać dziecko. To ważny element diety w 1000 pierwszych dni życia. Warto wiedzieć, że żywienie na tym etapie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w przyszłości. Jaki smak ma mleko mamy w Święta Bożego Narodzenia? Niemowlę może w nim poczuć te potrawy, których spróbuje mama. Warto więc, by kobieta karmiąca delektowała się świątecznymi daniami, może spróbować barszczu, uszek, pierogów, kapusty, fasoli czy karpia. Powinna jednak zwrócić uwagę, żeby jeść różnorodnie, dobrze też, by skupiała się na lekkostrawnych daniach, co pomoże uniknąć częstych ciążowych dolegliwości: zgagi, wzdęć, nudności[4].
Zapach Świąt
Od dnia narodzin dziecko potrafi rozróżniać zapachy i na nie reagować. Najprzyjemniejszy jest ten należący do mamy, ale w Święta w domu unosi się też zapach choinki, cytrusów, korzennej przyprawy czy ryb. Jeśli dziecko jest na tyle duże, że zasiada do stołu z resztą rodziny, może powąchać czy dotknąć tego, co znajduje się na dorosłym talerzu. Nie wszystko jednak nadaje się do próbowania dla niego. Z badania Instytutu Matki i Dziecka „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok” wynika, że aż 2/3 niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia i tyle samo niemowląt niekarmionych piersią otrzymuje posiłki przygotowywane dla reszty rodziny. Dziecko to nie mały dorosły, i do 3. roku życia nie powinno spożywać niektórych świątecznych przysmaków – z uwagi na ich skład niedostosowany do wyjątkowych potrzeb rozwijającego się organizmu. Jeśli jesteście na etapie rozszerzania diety, Święta nie będą dobrym momentem na eksperymenty i włączanie nowych smaków do jadłospisu malucha. Dobrym rozwiązaniem będą posiłki oznaczone wskazaniem wieku na opakowaniu, należą one do specjalnej kategorii żywności, która zgodnie z prawem polskim i unijnym musi spełniać surowe normy jakości[5]. Podawanie żywności dla niemowląt i małych dzieci jest gwarancją bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości. Nie podawaj maluchowi potraw z grzybami, smażonych ryb, tych przygotowanych w occie, z dodatkiem soli czy cukru. Dzieci przed 1. rokiem życia nie powinny też dostawać miodu[6]. Pamiętaj, że wystarczy zmodyfikować niektóre potrawy, np. smażonego karpia możesz zastąpić pieczonym łososiem, smażone pierogi – pierogami gotowanymi, słodzone soki – kompotem z suszu, dodatek śmietany – jogurtem naturalnym, śledzia w zalewie octowej – rybą po grecku, a ciasto – owocami, można też odłożyć część masy sernikowej jeszcze przed posłodzeniem i upiec w foremce na muffinkę.
Świąteczna atmosfera
Uświadamiaj całą rodzinę, że dziecko w 1000 pierwszych dni swojego życia ma tak delikatny organizm, że nie jest jeszcze gotowe na wszystkie świąteczne przysmaki. To rodzic powinien mieć kontrolę nad tym, co znajdzie się na talerzyku niemowlęcia. Spróbuj pokazać maluchowi, że otaczające go smaki i zapachy są wyjątkowe, ale najważniejsze jest to, że wszyscy jesteście razem, przy jednym stole.
Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci znaleźć można na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia www.1000dni.pl.
[1] Menella J.A., Jagnow C.P., Beauchamp G.K., Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants, Pediatrics 2001 Jun; 107(6): E88.
[2] Beauchamp G. K., Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance, Digestion. 2011 Mar; 83 (Suppl 1): 1-6.
[3] Socha J., i wsp., Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. 2010, 12.1 34-37.
[4] Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
[5] Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016
[6] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
Komentarze (0)