Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

System pomocy w psychoterapii rogersowskiej

System pomocy psychologicznej, na którym opiera się psychoterapia rogersowska oparty został o system wartości przekonań, leżący u podstaw światopoglądu jego twórcy – Carla Rogersa.

System ten posiada swoje unikalne założenia i metody, oddziaływanie za pomocą których ma na celu zlikwidowanie niepożądanych zachowań u pacjenta. W metodach tych ogromny nacisk kładzie się na klienta oraz na warunki, w których się on aktualnie znajduje.

To właśnie owo "tu i teraz" pacjenta, poważnie wpływa na jego pożądane i niepożądane zachowania oraz na jego wewnętrzne samopoczucie. Psychoterapia rogersowska, jako mechanizmy leczące wykorzystuje samoaktualizację i regulację. Mechanizmy te uruchamiane są w procesie terapii przez prowadzącego, pacjent natomiast ma za zadanie wypracowanie postawy zgodnej z celami psychoterapii.

Tak więc, pacjent staje się w procesie terapii jednostką w pewnym sensie autonomiczną. To właśnie on, nie kto inny, dokonuje samodzielnej zmiany swoich poglądu, podnosi własną samoocenę, zwiększa swoją samoakceptację. W Polsce istnieje, co najmniej kilkaset ośrodków, które oferują tego typu usługi. Większość z nich znajduje się w miastach, zazwyczaj, ze względu na niezbyt dużą popularność, którą na razie cieszy się ta psychoterapia, w dużych ośrodkach, takich jak: Warszawa, Poznań, Kraków.

niniwa