Gospodarka » Żywność
Walentynkowe aranżacje w tonacji Sweet Memory
Zobacz więcej zdjęć » |
Dorota Kuć, architekt wnętrz
Walentynki mogą być doskonałą okazją do zmiany aranżacji wnętrza. Podchodząc odważnie do całego przedsięwzięcia możemy zaplanować przemalowanie sypialni. Czasami wystarczy zakup jednej puszki farby i zmiana koloru ściany za łóżkiem, a tym samym podkreślenie jego roli w pomieszczeniu. Oczywiście malować najlepiej wspólnie, przecież to dzień dla dwojga. Inspirując się najnowszymi trendami kolorystycznymi, warto wykorzystać paletę Sweet Memory oferowaną przez markę Dulux®, którą tworzą romantyczne, delikatne pastelowe róże przełamane silną czerwienią i śmietanowym beżem. Ta ciepła, subtelna kolorystyka wprowadzi nas w błogi nastrój podkreślając intymny charakter sypialni. Poduszki i miękkie tkaniny na łóżku, uzupełniające kolorystykę pomieszczenia, wprowadzą miłą atmosferę oraz klimat odprężenia i relaksu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W tonacji trendu Sweet Memory warto dobrać również dodatki: poduszki, narzuty, pledy powinny różnić się barwami, wzorami i fakturami. Właśnie ich różnorodność nada pomieszczeniu odrobinę nonszalancji. Dodatki wykonane z jedwabiu, satyny, wełny i weluru idealnie pasują do tego stylu, a każdy inaczej odbijając światło wzbogaca całą aranżację. Wyjątkowy nastrój podkreśli blask świec oraz ich uwodzący zapach.
O trendzie Sweet Memory - klasyczna kobiecość zamknięta we wnętrzu
Wspomnienia, zapamiętane emocje, smaki i zapachy tworzą fundament naszego życia, dają nam poczucie bezpieczeństwa i świadomość zakotwiczenia w czasie. Trend Sweet Memory jest dowodem na doskonałą integrację przeszłości i nowoczesności. Dzięki połączeniu szlachetnych materiałów, mistrzowskiej wiedzy rzemieślniczej i nowoczesnych rozwiązań technologicznych powstają nowe wzorce i projekty, a wnętrza zyskują wyrafinowany, elegancki i intymny charakter.
Znamienne dla tego stylu są zaokrąglone i tapicerowane meble z historycznym podtekstem, gustowne modelowane dodatki oraz różnorodne tkaniny dekorowane nadrukami i aplikacjami, łączące w sobie klasykę z nowoczesnością. Wszystko to podszyte jest niemałą dawką humoru, co dodaje wnętrzu niezwykłego czaru.
Ciepłe, pastelowe barwy wybrane dla tego trendu zdają się emanować spokojnym, kobiecym ciepłem, niosą ukojenie i są balsamem dla duszy. Zestawione razem z klasycznymi głębokimi odcieniami: zielonobrązowymi, cynową szarością, czerwienią laki i starym złotem dodają wnętrzom klasy i wyjątkowości.
Autorem trendu jest zespół ColourFuturesTM, czyli grupa międzynarodowych ekspertów do spraw kolorystyki z firmy AkzoNobel - producenta farb marki Dulux® - i spoza niej. Zespół ColourFuturesTM każdego roku, na podstawie obserwacji globalnych zmian w stylach życia, kulturze, sztuce, architekturze, wzornictwie i modzie, określa pięć głównych Trendów Kolorystycznych oraz Kolor Roku - barwę wiodącą
w nadchodzącym roku.
Słodki deser dla dwojga
Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel Warszawa Airport
W Dzień Zakochanych nie powinno zabraknąć słodkości. Dzielenie się kruchym deserem będzie doskonałym zwieńczeniem kolacji przy świecach. Przy perfekcyjnie udekorowanym stole przyozdobionym koronkami można rozsmakować się w prawdziwie nastrojowej atmosferze. W ciepłych różach i fioletach unosi się zapach najsłodszych deserów. Idealnie współgra z nimi ciepła kawa, dopełniająca smak marcepanu połączonego z leśnymi owocami - malinami i jagodami. Doskonały deser dla dwojga to taki, który można przygotować razem.
Tort Sweet Memory - bezowy z granatem i mascarpone
Składniki:
Białko 4 szt
Cukier puder 150g
Skórka z cytryny
Białka ubijamy prawie na sztywno, dodajemy cukier partiami i kontynuujemy ubijanie prawie do znudzenia. Jak tylko białka będą szkliste i sztywne, dodajemy skórkę startą ze sparzonej cytryny. Na pergamin wykładamy małe kleksy z bezowego puchu i pieczemy w temp. 100 stopni około 1.5 godziny.
Mascarpone 250g
Śmietana 36% 250g
Cukier puder 50g
Amaretto 50ml
Owoce granatu
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, łączymy z serkiem mascarpone i amaretto. Granat obieramy, połowę owoców dodajemy do masy. Na paterze układamy warstwami na przemian bezy i krem śmietanowo - serowy. Deser jest tak pyszny, że nie ma obaw o to, że bezy zdążą zawilgotnieć od kremu i owoców.
Dorota Kuć, architekt wnętrz, studiowała architekturę na Politechnice Poznańskiej, odbyła także kilkuletnie stypendium naukowe na wydziale architektury Politechniki Mediolańskiej.
Po ukończeniu studiów pracowała w biurach architektonicznych w Marbelli i San Francisco. Od pięciu lat wraz ze swoją wspólniczką Kariną Snuszką zajmuje się projektowaniem wystroju wnętrz pod szyldem Interium Studio. Ich realizacje często goszczą na łamach prasy wnętrzarskiej. Wspólnie prowadzą też luksusowy showroom MOOD, który jest salonem flagowym Poliformu i posiada największą ekspozycję włoskiego designu w Polsce. Ostatnio wraz z Kariną otworzyła w Warszawie przy ulicy Mokotowskiej butik Etro Home.
Andrzej Polan, wielokrotnie utytułowany kucharz, szef kuchni hotelu Novotel Warszawa Airport, autor książki „Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana".
Nadesłał:
mgurzeda
|
Komentarze (0)