Gospodarka » Żywność
Wegetarianizm i jego odmiany. Wypróbuj przepis na wyjątkowe danie bezmięsne - liczi z szafranem
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Trudno określić dokładną datę pojawienia się wegetarianizmu na  świecie. Można przyjąć, że istnieje tak długo, jak człowiek. Jest to  dieta wyłączająca z menu mięso wszelkiego rodzaju. Oznacza to  wykluczenie ryb, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny itp.  Dieta wegetariańska ma co najmniej kilka odmian. 
Wegetarianizm i jego odmiany
Najpowszechniejszą odmianą wegetarianizmu jest laktoowowegetarianizm  polegający na rezygnacji z potraw mięsnych (wszystkich, łącznie z  rybami). Rodzaj takiej diety dopuszcza jednak do jadłospisu produkty  pochodzące od zwierząt. Semiwegetarianie wykluczają z kolei tylko jedzenie czerwonych gatunków mięs: w ich jadłospisie dopuszczalne są małe ilości ryb i nabiału. Laktowegetarianizm  polega zaś na wyeliminowaniu z diety nie tylko mięsa i ryb, ale również  jajek. Zwolennicy tego sposobu odżywiania nie wykluczają za to  spożywania mleka i jego przetworów. Owowegetarianie natomiast nie jedzą mleka i przetworów mlecznych, ale nie rezygnują z jajek. 
Jak  widać, wegetariańskich nawyków żywieniowych jest sporo i na tym nie  koniec. Do zwolenników bardziej restrykcyjnego menu należą weganie. Wyrzekają się - prócz mięsa oczywiście - jajek, miodu, serów i przetworów mlecznych. Jeszcze radykalniejsi są witarianie,  jedzący jedynie surowe warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona roślin  strączkowych. Nie spożywają niczego podgrzanego powyżej 42 stopni  Celsjusza, rezygnują z picia kawy, herbaty i soków na rzecz świeżej  wody. Wydawać by się mogło, że jest to najostrzejsza odmiana  wegetarianizmu, ale nie. Frutarianie nie jedzą nie  tylko mięsa czy produktów pochodzenia zwierzęcego, ale też owoców i  warzyw dostępnych na rynku, gdyż zerwanie ich z drzewa czy krzewu  traktują jako uśmiercanie. Zwolennicy frutarianizmu posilają się tylko  tymi warzywami i owocami, które same spadną z drzewa. Czasami też  pozwalają sobie na zjedzenie niewielkich ilości warzyw liściastych  (sałaty lub szpinaku). 
Dzięki badaniom, przeprowadzonym przez  Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie firmy LightBox, można  dowiedzieć się, że w 2013 r. w Polsce ok. 3,2% dorosłych Polaków nie  jadło  mięsa. Motywacje są różne. Część osób rezygnuje z mięsa ze  względów zdrowotnych czy też smakowych, inni w ten sposób  przeciwstawiają się cierpieniu i zabijaniu zwierząt.
Do  najbardziej znanych zwolenników diety bezmięsnej należą między innymi  aktor Krzysztof Pieczyński, aktorka Maja Ostaszewska, działaczka  społeczna Barbara Labuda, czy Natalia i Paulina z zespołu „Sistars”.  Wegetarianką jest także filozof Maria Grodecka, której dzieła dotyczące  wegetarianizmu oraz zdrowego odżywiania stanowią wzorzec dla sympatyków  diet bezmięsnych. 
Fakty i mity dotyczące wegetarianizmu
Faktem  jest, że całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego  grozi niedoborem witaminy D, B12 i niedokrwistością. Prawdą jest także,  że brak mleka i przetworów mlecznych może skutkować niedoborem wapnia w  organizmie. Nie zapominajmy również, że żelazo pochodzenia roślinnego  jest gorzej wchłaniane przez organizm niż żelazo pochodzenia  zwierzęcego. Dlatego tak ważne jest odpowiednio skomponowane menu, w  którym dostarczymy organizmowi wszystkie potrzebne substancje odżywcze.  Warto natomiast pamiętać, że osoby, których dieta jest bogata w produkty  roślinne mają niższy poziom cholesterolu we krwi. 
Czy wegetarianizm prowadzi do niedoboru białka w organizmie? Nie! - Białka  jest dużo w wielu produktach roślinnych, choćby strączkach. Problem  stanowi jakość białka roślinnego. Buduje je bowiem znacznie mniej  niezbędnych naszemu organizmowi aminokwasów (tzw. egzogennych) niż  białko zwierzęce. Dlatego tylko to ostatnie określamy jako  pełnowartościowe - wyjaśnia Katarzyna Szatkowska, dietetyk. - Niestety,  dieta wegetariańska często wiąże się z niedoborem wapnia, żelaza oraz  witaminy B12. Stąd niezbędna jest suplementacja, którą powinien wspierać  się każdy niejedzący mięsa - dodaje K. Szatkowska.
A to ciekawe!
W Polsce wegetarianizm promują  takie instytucje, jak stowarzyszenie Empatia, Fundacja Viva!, Akcja dla  Zwierząt, a także internetowe serwisy wegetariańskie oraz różne fora.  Zwolennicy diet bezmięsnych celebrują swoje święto 1. października oraz  11. stycznia. 
Miesięcznik „Wegetariański Świat” miał swoją premierę w  1994 roku, zaś magazyn „Vege” - w 1999. Obydwa tytuły są wydawane do  dziś.
Wegetariańskie małe co nieco 
- Kuchnia  wegetariańska, modna od kilku lat, pozwala odżywiać się człowiekowi z  dbałością o zdrowie. Proszę jednak pamiętać o tym, że Europejczycy - od  tysięcy lat przyzwyczajeni do jedzenia mięsa - powinni od czasu do czasu  wspierać swoją dietę białkiem i tłuszczem zwierzęcym. Nie musi być to  koniecznie mięso, ale produkty i potrawy przetworzone w taki sposób,  abyśmy to akceptowali. Dbałość o zdrowie nie powinna wynikać z mody i  aktualnych trendów, ale wieloletnich, pozytywnych nawyków oraz naukowych  podstaw dotyczących zdrowego odżywiania się – podkreśla Zbigniew Kurleto, mistrz kuchni, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz ekspert Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. - Pojęcie  zdrowej,  ekologicznej kuchni jest obecnie nadużywane. Konsument  powinien zwracać uwagę na to, co kupuje, nie kierować się tylko  przekazem reklamowym, lecz także zdrowym rozsądkiem i sprawdzać etykiety  zamieszczane na produktach - dodaje ekspert programu „Doceń polskie”.
Przepis na Liczi faszerowane musem marchewkowym z szafranem  to pomysł mistrza kuchni, Zbigniewa Kurleto. W tym ekstrawaganckim, ale  zarazem łatwym w przygotowaniu daniu rozsmakuje się niejeden  zatwardziały wielbiciel dań mięsnych, toteż zachęcamy do przygotowania  posiłku!
Przepis na Liczi faszerowane musem marchewkowym z szafranem 
Składniki: 
- Liczi świeże 10 sztuk lub z puszki 
- Marchewka (300 g)
- Śmietana 30% (0,20 l)
- Szafran (1 g)
- Gałka muszkatołowa (1 g)
- Sól 
- Pieprz
- Cytryna 
Sposób wykonania:
Liczi  oczyścić z wierzchniej skórki i pestek. Nastawić do niewielkiego  naczynia marchewkę pokrojoną w plastry i zalać niewielką ilością wody,  gotować do miękkości. Następnie zmiksować w blenderze, dodając niewielką  ilość śmietany, aby uzyskać masę o konsystencji puree, doprawić solą,  pieprzem i dodać szafran oraz gałkę muszkatołową. Liczi nafaszerować.  Podawać z cząstką cytryny. 
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
Celem  programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów  spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i  przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów  zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę  Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i  Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. 
Twórca  programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef  (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów  kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród  pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w  Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom  kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i  produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.  
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70    
    	
		Nadesłał:
            Adventure Media 
	 | 
	

						Rozszerzanie diety niemowląt – o czym warto pamiętać			
						NOWOŚĆ! Proszki i grysy z owoców i warzyw liofilizowanych KRESTO – naturalny kolor w Twojej kuchni			
						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
Komentarze (0)