Firma » Biznes

„Wektory Serca” wręczone. Wyjątkowa uroczystość podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego

Polscy przedsiębiorcy, którzy po wybuchu wojny w Ukrainie zaangażowali się w natychmiastową pomoc dla obywateli ukraińskich przybywających do Polski oraz pozostających w Ukrainie, odebrali specjalne nagrody Pracodawców RP.

Na zakończenie drugiego dnia Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach miała miejsce wyjątkowa uroczystość. Pracodawcy RP uhonorowali trzynastu polskich przedsiębiorców „Wektorami Serca”, za osiągnięcia wykraczające poza standardowe działania w przestrzeni społeczno-gospodarczej w wyjątkowych i okazjonalnych sytuacjach.

Wektory Pracodawców RP – 20 lat tradycji

Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej od 20 lat przyznają nagrodę „Wektora” osobom oraz podmiotom, które swą działalnością i postawą wyznaczają kierunki godne naśladowania dla innych. Laureaci „Wektorów” przecierają szlaki dla przedsiębiorców i pracodawców, wskazując nowatorskie rozwiązania i koncepcje szczególnie istotne dla polskiej gospodarki oraz przyczyniając się do rozwoju społecznego.

Wręczone w Katowicach „Wektory Serca” to Wektory Specjalne przyznane za osiągnięcia wykraczające poza standardowe działania w przestrzeni społeczno-gospodarczej w wyjątkowych i okazjonalnych sytuacjach. Nagrodzeni przedsiębiorcy w wyjątkowy sposób wyróżnili się pomagając obywatelom Ukrainy.

Trzynastu laureatów „Wektorów Serca”

Uroczystą galę poprowadziła Weronika Marczuk, prezes Towarzystwa Przyjaciół Ukrainy TPU w Polsce. Nagrody wręczali prezes zarządu Pracodawców RP, Rafał Baniak i ambasador Ukrainy w Polsce Andrij Deszczica. Gospodarzami wieczoru byli: Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego – Grupa PTWP i firma Personnel Service.

Jako pierwszy głos zabrał Rafał Baniak, który podkreślił ogromne zaangażowanie polskich przedsiębiorców w bezinteresowną pomoc naszym wschodnim sąsiadom. – Jestem dumny z postawy polskich firm w obliczu sytuacji w Ukrainie oraz jej przełożenia na to, co dzieje się w naszym kraju. Organizują one transport tysięcy uchodźców, przekazują środki pieniężne, leki, żywność, odzież, środki sanitarne i higieniczne. Wartość pomocy rzeczowej to dzisiaj już ponad 200 mln zł. Obywatele Ukrainy mogą liczyć na zakwaterowanie, pomoc w znalezieniu pracy odpowiadającej kwalifikacjom oraz wsparcie prawne w zakresie organizacji pobytu w Polsce – powiedział prezes zarządu Pracodawców RP.

„Wektorami Serca” wyróżnieni zostali:

• Rafał Brzoska, prezes zarządu Grupy Kapitałowej Integer, w imieniu którego nagrodę odebrała Dyrektor Marketingu z firmy InPost Izabela Karolczyk,
  • Suk Won Choi, prezes zarządu LG Energy Solution Wrocław, w imieniu którego nagrodę odebrał Dyrektor Personalny firmy Piotr Blachura,
  • Artur Kazienko, prezes zarządu Kazar Group,
  • Piotr Krupa, prezes zarządu, Kruk,
  • Rafał Kupidura, prezes zarządu, IF Nation Group,
  • Michał Mierzejewski, prezes zarządu, Philip Morris Polska i Kraje Bałtyckie,
  • Tomasz Misiak, twórca Mizyak Investment Fund,
  • Rafał Sonik, prezes zarządu Gemini Holding,
  • Wojciech Trojanowski, członek zarządu STRABA,
  • Patryk Urban, założyciel Fundacji Siepomaga,
  • Andrzej Wasilewski, prezes zarządu MAK Ubezpieczenia,
  • Artur Zaczyński, zastępca dyrektora ds. medycznych, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie.

Wektorem Serca uhonorowany został także ambasador Ukrainy w Polsce, Andrij Deszczica.  Wręczając go – Rafał Baniak, prezes zarządu Pracodawców RP powiedział, że Ukraińcy również pokazali otwarte i odważne serce w walce z agresorem rosyjskim. - Na ręce Pana Ambasadora przekazuję tę nagrodę dla całego ukraińskiego narodu, który walczy także za Polskę – mówił prezes Baniak.

Podczas uroczystości wręczenia nagród Tomasz Misiak, twórca Mizyak Investment Fund mówił - Od pierwszych chwil brutalnej agresji Rosji na Ukrainę wiedzieliśmy, że musimy ruszyć z pomocą. Wiadomym było, że strona rządowa będzie musiała wypracować schematy, procedury, poczynić uzgodnienia, etc. To wszystko jest czasochłonne a akcja pomocowa była potrzebna natychmiast. My decyzje podejmowaliśmy w ciągu kilku minut – na telefon, sms-owo, za pośrednictwem komunikatora w telefonie. Udało się zmobilizować niemałą grupę polskich przedsiębiorców, przedstawicieli NGO-sów, kościoła, instytucji samorządowych i publicznych. Grupę „ponad podziałami”. Połączyliśmy na komunikatorze  firmy i osoby poszukujące towaru czy usługi z tymi, którzy  takowe oferują – głównie nieodpłatnie. Ale wszyscy – to blisko 250 firm, instytucji i osób indywidualnych – działamy w jednym celu – pomocy naszym ukraińskim przyjaciołom. Pracujemy praktycznie 24 godziny na dobę. To niesamowite, ile dobrej energii udaje się zmobilizować, ile dobrych rzeczy udało się zrobić. Ale wiemy, że lista potrzeb wcale nie maleje. Dlatego działamy dalej.

„Wektorami Serca” zostały nagrodzone osoby i firmy przede wszystkim za stworzenie przestrzeni, w której ponad podziałami zwyciężyło serce oddane przyjaciołom z Ukrainy.  Nagroda to wyróżnienie za urzeczywistnianie tego, co z pozoru wydaje się niemożliwe, a także za wskazanie kierunku dla innych w sytuacji, w jakiej po raz pierwszy znalazła się współczesna Europa.

- Bezprecedensowa agresja i najazd Rosji na Ukrainę to wojna, która dzieje się teraz. Na granicy Unii Europejskiej, nieco ponad 300 km stąd, coś co wydawało się niemożliwe w XXI wieku staje się faktem. Za tą granicą też są przedsiębiorcy, którzy podobnie jak my dzisiaj prowadzili jeszcze kilka miesięcy temu rozmowy o przyszłości gospodarki, a dzisiaj ich właściciele, kierownicy i pracownicy walczą z bronią w ręku za swój kraj. Dlatego mamy moralny obowiązek reagować. Natychmiast, solidarnie i konsekwentnie. I musimy te deklaracje i słowne zobowiązania wypełniać czynami. Dziękując za to wyróżnienie proszę o wsparcie tego dzielnego walczącego kraju. Sami też staramy się pomóc tak jak możemy. W poniedziałek wieczorem do Charkowa dotarł Konwój Polskich Serc, pociąg z pól tysiącem ton pomocy humanitarnej, który wraz z moją żona zorganizowaliśmy w zaledwie 3 tygodnie. Wierzę że jako polski biznes nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa i gorąco apelujemy o jeszcze większe zaangażowanie - Ukraińcy dziś walczą tez za nas, nasze rodziny i nasze biznesy - nie bądźmy obojętni! - Rafał Brzoska, prezes zarządu Grupy Kapitałowej Integer.

Podczas odbierania nagrody prezes zarządu Philip Morris Polska i Kraje Bałtyckie, Michał Mierzejewski mówił o tym, jak ważna jest postawa solidarnościowa z narodem ukraińskim.

- Solidarność z narodem ukraińskim była dla nas oczywista od pierwszych godzin wojny. Zaczęło się od odruchu serca, czyli wsparcia akcji bezpiecznej ewakuacji pracowników i ich rodzin z ukraińskiego oddziału firmy. W ciągu kilkunastu dni udało się bezpiecznie wywieźć (przede wszystkim przez polską granicę) 1100 osób. Wszyscy ukraińscy pracownicy cały czas mogą liczyć na wsparcie Philip Morris. Pomagamy też uchodźcom i tym, którzy pozostali w zaatakowanym kraju. Nasi pracownicy z 80 oddziałów z całego świata zebrali ponad 2 miliony złotych, do których firma dołożyła drugie tyle. Philip Morris zdecydował również o przekazaniu 43 milionów złotych pierwszej transzy wsparcia humanitarnego, które za pośrednictwem organizacji pozarządowych trafia do potrzebujących: tych którzy zostali w Ukrainie, ale również do tych, którzy w ostatnich tygodniach zostali zmuszeni do opuszczenia swojej ojczyzny – zaznaczył Michał Mierzejewski, prezes zarządu oraz dyrektor zarządzający Philip Morris Polska i Kraje Bałtyckie.

Środowisko pracodawców zjednoczone w pomocy Ukrainie

Pracodawcy RP we współpracy z Corporate Connections, BNI Polska, Polską Radą Biznesu, Konfederacją Lewiatan, Związkiem Pracodawców Business Centre Club i Polsko-Ukraińską Izbą Gospodarczą oraz Fundacją Siepomaga już w pierwszych dniach konfliktu w Ukrainie uruchomili akcję pomocową dla jej obywateli.

Zrzeszone organizacje udostępniają lokale, miejsca noclegowe, transport, zapewniają wsparcie prawne i tłumaczenia dla Ukraińców oraz firm, które takie miejsca pracy są w stanie zaoferować. W udostępnionych przez polskie firmy przedszkolach i szkołach powstały domy dziecka dla tysięcy dzieci ewakuowanych z ukraińskich ośrodków opiekuńczych, którym zapewniono kompleksową opiekę. Wspólnymi siłami przedsiębiorcy starają się sprostać rosnącym w ogromnym tempie potrzebom osób uciekających przed rosyjską agresją, a jednocześnie przekazywać pomoc humanitarną i medyczną dla walczących o wolność Ukrainy. Oprócz pomocy, której każda firma udziela również indywidualnie, prowadzona jest zbiórka w ramach akcji „Pomoc Ukrainie” na portalu siepomaga.pl, na której konto wpłynęło już blisko 50 mln zł.

O Europejskim Kongresie Gospodarczym

Europejski Kongres Gospodarczy odbywa się w Katowicach w terminie 25-27 kwietnia. Na wydarzeniu nie mogło zabraknąć przedstawicieli największej organizacji pracodawców w Polsce. W trzecim dniu kongresu eksperci Pracodawców RP biorą udział w dwóch sesjach – „Rynek nieruchomości komercyjnych” to tytuł panelu, w którym weźmie udział Piotr Kamiński, wiceprezes zarządu Pracodawców RP – debata odbędzie się 27 kwietnia o godz. 9.30. Ostatnia sesja z udziałem członka zarządu Pracodawców RP, adwokata Jacka Cieplaka poświęcona zagadnieniom związanym z nieuregulowanym rynkiem franczyzy w polskiej gospodarce, przewidziana jest na 27 kwietnia o godz. 11.30.

iwonamichalowska