Technologie » Telekomunikacja

Wiarygodne dane o produktach w aplikacji MOBIT GS1

Już ponad 1500 użytkowników telefonów z systemem Android mogło przetestować stworzoną przez Instytut Logistyki i Magazynowania darmową pilotażową aplikację MOBIT GS1 dostarczającą wiarygodną informację na temat kilku tysięcy produktów.
p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { color: rgb(0, 0, 255); text-decoration: underline; }

MOBIT GS1 to mobilny skaner kodów kreskowych GS1, który dostarcza multimedialne prezentacje oraz rozszerzone informacje o produkcie.

Dynamiczny rozwój Internetu i technologii mobilnych przyczyniły się do tego, iż konsumenci coraz więcej wagi przywiązują do aktualnej, rzetelnej i szybkiej informacji o produktach. Brak właściwej informacji oraz poprawnego zdjęcia produktu rodzi niepewność i może negatywnie wpływać na decyzje o zakupie.

W sieci można znaleźć wiele firm dysponujących informacjami o produktach i budujących na tej podstawie różnego typu usługi: sklepy internetowe, porównywarki cen i serwisy opiniotwórcze, dedykowane także dla użytkowników telefonów komórkowych. Niestety w znacznej części producenci oraz właściciele marek handlowych nie mają wpływu na sposób prezentowania danych o swoich produktach. Dane zamieszczone
w takich systemach, gromadzone z różnych źródeł, są często nieprecyzyjne i nieaktualne.

MOBIT GS1 jest mobilnym systemem informacji o produktach – pilotażową aplikacją przygotowaną przez informatyków Instytutu Logistyki i Magazynowania – organizację krajową GS1 Polska, w celu zademonstrowania producentom i konsumentom możliwości budowania relacji, do których kluczem jest poprawna informacja o produkcie.

Każdego miesiąca obserwujemy, że na rynku pojawiają się nowe pomysły na wykorzystanie kodów kreskowych w aplikacjach mobilnych. Powstają kolejne start-upy, które rozwijają bardzo interesujące usługi. Również działające na rynku firmy e-commerce analizują możliwości rozwoju usług mobilnych bazujących na kodach kreskowych. Ponieważ na rynku nie ma referencyjnego źródła informacji o produktach, każdy z tych podmiotów albo kupuje gotową bazę albo gromadzi dane na własną rękę – mówi Jacek Pucher z Instytutu Logistyki i Magazynowania

MOBIT GS1 opiera się na danych wprowadzanych i weryfikowanych przez firmy – producentów
i dystrybutorów zarejestrowanych w GS1 Polska. Źródłem informacji o produkcie jest m.in. baza MOJE GS1, gdzie każda firma posiadająca pulę numerów nadaną przez GS1 Polska może wprowadzić i opublikować dane dotyczące 6 atrybutów opisujących produkt, w tym m.in. adres strony internetowej producenta zawierający opis produktu.

Użytkownicy MOBIT GS1 skanując kody mogą również sprawdzić dane o produkcie korzystając z narzędzi Google™, Krajowej Bazy KBPOZ oraz GEPIR’a.

Na całym świecie organizacje GS1 zauważają potrzebę rozwoju referencyjnych źródeł informacji
o produktach. GS1 Polska wspólnie innymi organizacjami z Europy rozwija standardy opisu produktu dla rozwiązań e-commerce i aplikacji mobilnych oraz pracuje nad mechanizmem wymiany danych pomiędzy krajami. – dodaje Elżbieta Hałas, odpowiedzialna za funkcjonowanie systemu GS1 w Polsce i nowo wybrana przewodnicząca GS1 in Europe.

Naszym celem jest także stworzenie i rozwój krajowego ekosystemu firm – społeczności producentów, dystrybutorów, dostawców aplikacji i rozwiązań - zainteresowanych budową referencyjnego źródła informacji o produktach. Chodzi o to, aby autorzy każdego innowacyjnego pomysłu czy inicjatywy nie musieli budować nowej bazy produktów, ale mając pomysł na rozwój usługi dotyczącej np. sprawdzania zawartości alergenów mogli skorzystać z zestawu podstawowych danych opisujących produkt. – dodaje Pucher.

MOBIT-GS1 w wersji pilotażowej miał premierę podczas Kongresu LOGISTICS 2010, największej konferencji logistycznej w Polsce. Oprócz możliwości skanowania i dostępu do wieloźródłowej informacji o produkcie, dzięki współpracy z firmą KAMIS SA - partnerem pilotażu, dla wybranych produktów KAMIS istnieje możliwość dostępu do pełnej informacji o produkcie, jego składzie, wartościach odżywczych oraz multimedialnych przepisów i porad ekspertów.

Zapraszamy do pobrania i przetestowania aplikacji MOBIT GS1 na stronie www.mobit.gs1.pl.

Instytut Logistyki i Magazynowania (ILiM), GS1 Polska

Instytut Logistyki i Magazynowania pełni rolę organizacji krajowej GS1 wdrażającej do praktyki gospodarczej kody kreskowe, elektroniczną wymianę danych, synchronizację danych, elektroniczny kod produktu EPC/RFID. Od stycznia 2011 każdy z 18 tysięcy użytkowników systemu GS1 w Polsce ma możliwość wprowadzanie do bazy danych „Moje GS1” informacji o swoich produktach, które znakuje kodami kreskowymi.

Działania ILiM, GS1 Polska w obszarze Mobile Commerce skupiają się na stworzeniu neutralnego i otwartego ekosystemu firm, umożliwiającego rozwój rynku usług opartych o wiarygodne informacje o produktach, zgromadzone w referencyjnej bazie danych.

GS1 Polska jest jedną z 108 organizacji krajowych. Siedziba główna GS1 mieści się w Brukseli oraz w Princeton (USA). Z globalnych standardów korzysta ponad milion przedsiębiorstw, które codziennie wykonują
5 miliardów transakcji.

Osoba odpowiedzialna za kontakt z prasą:

Ilona Kużaj-Aydar

Instytut Logistyki i Magazynowania