Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Właściwości odżywcze owsianki – śniadanie na zdrowie!

Właściwości odżywcze owsianki – śniadanie na zdrowie!
Zobacz więcej zdjęć »
W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań. Jej odżywcze składniki korzystnie wpływają na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Serwowana w towarzystwie świeżych owoców z dodatkiem bakalii stanowi zastrzyk energii na cały dzień!

10 października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki - z tej okazji prezentujemy pyszne przepisy na pożywne śniadania z jej udziałem.

Owsianka to bogactwo składników odżywczych. Jej bazę stanowią płatki owsiane zawierające m.in. białko, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Błonnik natomiast pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlatego po owsiankę tak chętnie sięgają sportowcy i osoby na diecie. Owsianka z dodatkiem mleka lub tłustego serka jest źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziom cukru we krwi. Takie śniadanie to również bogate źródło witamin i minerałów, między innymi  witamin z grupy B, witamin A, E, K, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Spożywanie owsianki działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki wielonasyconym kwasom tłuszczowym. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Ziarna owsa zawierają również substancje antydepresyjne. Warto więc korzystać z dobrych właściwości owsianki i zajadać ją na zdrowie!

Przepisy na pożywne jesienne śniadania z Piątnicy, no bo skąd!

Owsianka z owocami i bakaliami to doskonała propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie w jesienne poranki. Jeśli dodamy do niej serek mascarpone z Piątnicy, cynamon i jabłka, to stworzymy pożywne śniadanie, które zapewni nam dobry start, rozgrzeje i nasyci. Do owsianki można dodać również napój roślinny owsiany Piątnica Roślinna, który nie zawiera cukru i zbędnych dodatków, za to ma kremową konsystencję oraz delikatny, harmonijny smak. Do przygotowania jesiennego śniadania wspaniale sprawdzą się również kasza jaglana lub płatki jaglane - koniecznie w towarzystwie serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy. Jesień zapowiada się kolorowo i smacznie!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami


Przygotowanie: 10 minut
Porcje: 2
Składniki:

Mleko Wiejskie Piątnica - 500 ml
płatki owsiane błyskawiczne - ½ szklanki
Mascarpone z Piątnicy - 100 g
jabłko - 2 sztuki
cynamon - 1 łyżeczka
orzechy włoskie i laskowe - 1 garść
syrop klonowy - 4 łyżki

Wykonanie:

1. Podgrzej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Przelej owsiankę do miski. Pozostałą połówkę jabłka pokrój na plasterki i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym - i gotowe. Udanego dnia!

 
Jaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkami

Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:

kasza jaglana lub płatki jaglane - 100 g
Mleko Wiejskie Piątnica - 250 ml
woda - 250 ml
miód - kilka łyżek
orzechy nerkowca - 100 g
Serek Twój Smak Naturalny OSM Piątnica - 1 opakowanie
borówki - 100 g

Wykonanie:

1. Orzechy nerkowca utłucz na miazgę w moździerzu. Do rondla wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu, serek Twój Smak z Piątnicy i wymieszaj.

2. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i pokruszonymi orzechami, dodaj miodu. Smacznego!

 
Nocna owsianka z borówkami i bananem


Przygotowanie: 5 minut + noc
Porcje: 2

Składniki:

Napój owsiany Piątnica Roślinna - 500 ml
płatki owsiane - 8 łyżek
szczypta cynamonu
miód - 1 łyżka
garść borówek
banan - 1 sztuka
prażone płatki migdałowe - 2 łyżki

Wykonanie:

1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym Piątnicy Roślinnej.
2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.
3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.
4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.
5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp prażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu. Smacznego!





Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (1)

  • avatar
    ~Natalia 2022-10-10 14:22:46

    Jedząc owsiankę można pomóc!
    Stowarzyszenie Dla Świata organizuje piękną akcję na fb i ig.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »