Gospodarka » Żywność

WWŻ Profi SA. kontynuuje wycofywanie partii skażonych pasztetów

WWŻ Profi SA. kontynuuje wycofywanie partii skażonych  pasztetów
Wielkopolska Wytwórnia Żywności Profi SA. kontynuuje wycofywanie ze sklepów partii skażonych pasztetów i uruchamia dedykowany serwis dla konsumentów.

Wielkopolska Wytwórnia Żywności Profi SA. wycofuje część partii pasztetów drobiowych, do których produkcji użyto mięso pochodzące z Irlandii. Osoby, które nabyły pasztety firmy, mogą sprawdzić ich przydatność do spożycia na specjalnie przygotowanej stronie internetowej lub pod bezpłatnym numerem ogólnopolskiej infolinii.

Wycofanie części pasztetów drobiowych firmy WWŻ Profi SA. związane jest z wykorzystaniem do ich produkcji mięsa importowanego z Irlandii, w którym wykryto ponadnormatywną obecność dioksyn.

Osoby, które zakupiły pasztety mogą sprawdzić ich przydatność do spożycia i uzyskać dodatkowe informacje kontaktując się z przedstawicielami firmy pod bezpłatnym, ogólnopolskim numerem infolinii 0800 703 033. Dla wszystkich zainteresowanych firma uruchomiła również specjalny portal internetowy www.pasztetyprofi.pl umożliwiający natychmiastową weryfikację jakości pasztetów.

Jerzy Koszarny, prezes zarządu WWŻ Profi SA. i współzałożyciel firmy:

- Mamy dwa priorytety. Pierwszym jest bezpieczeństwo konsumentów. Drugim zaufanie do naszej marki. Dlatego wkładamy ogromny wysiłek w jak najszybsze wycofanie wadliwych pasztetów. Ta wielka operacja przebiega bardzo sprawnie i liczę, że dzięki bezpośredniej współpracy z nabywcami pasztetów przez infolinię i internet uda się nam w krótkim czasie zyskać pewność, iż całkowicie poradziliśmy sobie z problemem irlandzkiego mięsa, który dotknął tak wielu producentów.

Zarówno mięso, jak i gotowe wyroby były w ciągu ostatnich tygodni kilkakrotnie przedmiotem badań służb weterynaryjnych.

Wstępne wyniki badań pasztetów firmy Profi przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach były uspokajające. Ta sama instytucja - po przeprowadzeniu kolejnych badań - poinformowała 22 grudnia 2008 roku o wykryciu przekroczonej dopuszczalnej zawartości dioksyn w pasztetach drobiowych firmy Profi.

Wcześniej, przed 18 grudnia br. firma wstrzymała sprzedaż swoich wyrobów w trosce o bezpieczeństwo konsumentów. 22 grudnia 2008 roku poinformowała o kontynuacji akcji wycofywania zagrożonych produktów ze sklepów i hurtowni.

WWŻ Profi SA. jest największym producentem pasztetów w Polsce.

ap