Rozrywka i wypoczynek » Święta

Ziemniaczane prehistorie w Krasiejowie

Ziemniaczane prehistorie w Krasiejowie
Zobacz więcej zdjęć »
To jeden z podstawowych składników diety współczesnego Polaka. Czy tak było od zawsze? To tylko jedna z tajemnic, jaką będzie można odkryć podczas Święta Pieczonego Ziemniaka, na które w niedzielę 27 września zaprasza Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie

 Tym razem w rodzinnym gronie zapraszamy na nieco inne spojrzenie na nasz kompleks edukacyjny – mówi Karolina Wrona z Parku Nauki i Rozrywki w Krasiejowie. – Chcemy przyjrzeć się tajemnicom kuchni naszych babć i spojrzeć na niezwykłości, które tkwią w jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce, jakim jest ziemniak. Wszystko to w aurze spotkań z przeszłością i codziennością naszej planety. Chociaż ciężko sobie to wyobrazić, to popularny kartofel nie towarzyszy naszej diecie od początku planety. W prehistorii dieta mieszkańców Ziemi opierała się w zdecydowanie większym stopniu na mięsie. Na kontynent europejski ziemniak trafił w okresie wielkich odkryć geograficznych. Najpierw do krajów śródziemnomorskich, a stamtąd do Niemiec i właśnie na ziemie polskie. Z resztą Śląsk, będący częścią Prus, stał się jednym z miejsc, w którym wręcz nakazywano uprawę tego niezwykłego warzywa. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez tego podstawowego składnika obiadu, czy smakowitych klusek oraz pierogów. To właśnie ziemniakowi będzie poświęcona specjalna ostatnia niedziela września w Krasiejowie. Podczas Święta Pieczonego Ziemniaka, które startuje o godz. 15:00, czekają warsztaty dla dzieci i dorosłych, ziemniaczane konkursy oraz rywalizacja dla lokalnych twórców na najlepszą sałatkę kartoflaną.

Wizyta w Krasiejowie może być też świetną okazją do tematycznej wyprawy związanej z kuchnią i jedzeniem. W ramach niej warto odkryć tajemnice mięso-, roślino- i wszystkożernych dinozaurów na niemal 2-kilometrowej ścieżce paleontologicznej. Podczas wędrówki można tam spotkać niemal 200 zrekonstruowanych w skali 1:1 mieszkańców z okresu jurajskiego. Co jadł człowiek pierwotny? Odpowiedź na to pytanie uzyskują od ponad roku goście Parku Nauki i Ewolucji Człowieka. To dzisiaj najnowocześniejsze muzeum, opowiadające o dziejach ludzkości, ze szczególnym podkreśleniem okresu prehistorycznego. W trakcie multimedialnej wędrówki będzie można poznać tajemnice dawnego posiłku, przyjrzeć się tajnikom polowania, a także odkryć ewolucję naczyń, jakie towarzyszyły człowiekowi od początku naszego pobytu na Ziemi.

Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie to jeden z największych w Europie kompleksów edukacyjnych, łączących naukę i zabawę. Na powierzchni ponad 40 hektarów można doświadczyć historii początków naszej planety i dinozaurów na terenie JuraParku, zwiedzając tunel czasu, ścieżkę i pawilon paleontologiczny oraz prehistoryczne oceanarium. Z myślą o najmłodszych gościach przygotowano także olbrzymi plac zabaw, karuzele, zjeżdżalnie, małpi gaj i euro-bungy.

Wstęp na Święto Pieczonego Ziemniaka, w ramach którego każdy gość spróbuje także ogniskowych kartofli, odbywa się w ramach biletu wstępu do JuraParku.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

a.piwek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »