Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Żmigród – odzyskane miejsce na turystycznej mapie Polski

Miejsca, które przez lata popadały w ruinę, dziś, dzięki środkom z Unii Europejskiej, odzyskują swój blask. Po modernizacji i konserwacji zabytkowej baszty oraz zespołu pałacowo-parkowego w Żmigrodzie, z miesiąca na miesiąc przybywa turystów, oczarowanych tym miejscem.

Zbudowany w XIV wieku zamek i o 200 lat młodsza baszta, przez lata pełniły funkcję barokowej rezydencji magnackiej  rodu Hatzfeldów.

- Choć w czasie II wojny światowej budowla praktycznie nie ucierpiała, czasy powojenne okazały się dla niej bezlitosne. Rozgrabiona i spalona zamieniła się w kompletną ruinę – mówi główny specjalista ds. inwestycji Integer SA, Paweł Melka. - Przetrwała, choć w nie najlepszym stanie, jedynie baszta.

W 2006 roku, dzięki środkom z Funduszy Europejskich, można było rozpocząć projekt modernizacji i konserwacji zabytkowej baszty oraz zespołu pałacowo – parkowego. Koszt inwestycji wyniósł 5.499.760,00 złotych. Inwestorem był Urząd Gminy w Żmigrodzie, generalnym wykonawcą Integer S.A – firma konserwatorska z ponad 20- letnim doświadczeniem na rynku usług konserwatorskich, która ma na swoim koncie m.in realizację projektu „Nowe Sukiennice” oraz ponad 150 innych inwestycji. – Prace w Żmigrodzie rozpoczęliśmy od wykonania robót przygotowawczych i konstrukcyjnych. Do naszych zadań należał remont baszty, remont i odbudowa części podziemnej pałacu, a także piwnic kaplicy. Przywróciliśmy formę murom zewnętrznym, w tym elewacji zachodniej pałacu oraz kaplicy – podsumowuje P. Melka. Ponadto Integer zajął się wykonaniem elementów zagospodarowania i urządzenia terenu. Przygotował także hibernakulum dla nietoperzy.

Prace zakończono w 2008 roku. Obecnie w baszcie działa punkt informacji turystycznej, zaś sam zamek stanowi doskonałą scenerię dla wydarzeń kulturalnych, takich jak koncerty czy plenerowe przedstawienia teatralne. W ruinach prowadzona jest działalność gastronomiczna. Dla gości dostępny jest także interesujący taras widokowy.

W tym roku projekt został nominowany do nagrody głównej III edycji konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego: „Polska pięknieje - 7 cudów Funduszy Europejskich”, w kategorii zabytek. Konkurs ma na celu wyłonienie najlepszych projektów zrealizowanych przy współfinansowaniu z Funduszy Europejskich, które przyczyniają się do podniesienia atrakcyjności turystycznej i kulturalnej Polski.

Intro Media