Rozrywka i wypoczynek » Sport

5 eliminacja Polish Match Tour w Krakowie

W dniach 21-22 czerwca odbędą się kolejne regaty Pucharu Świata Lajkonik Matche Race. Są to już piąte regaty meczowe z cyklu POLISH MATCH TOUR zaliczanego do Pucharu Polski w match racingu.

Areną zmagań o punkty rankingowe będzie zalew Bagry w Krakowie, a bazę regat zlokalizowano w Klubie UKŻ Horn. Organizatorem regat jest UKŻ Horn Kraków i MT Partners. Wszystkie wyścigi odbędą się tuż przy brzegu, co stanowi wspaniałą atrakcję dla kibiców.

Swój start zapowiedziało aż 12 zawodników w tym zawodnicy Pucharu Polski. W gronie faworytów wymieniani sa: Radek Żurek (SsangYong Sailing Team), zwycięzca pierwszej eliminacji Polish Match Tour w Warszawie i Tobiasz Zajączkowski (majer.com.pl), triumfator zeszłorocznych eliminacji, aktualnie zajmujący 4 miejsce w rankingu Pucharu Polski.

Początek regat w sobotę ok. godz. 10, zakończenie w niedziele ok. godz. 16. Oficjalne treningi przed zawodami odbędą się w piątek. Wyścigi zostaną rozegrane na 4 specjalnie przygotowanych profesjonalnych jachtach Match650 produkcji stoczni Skipper Yachts.

Relacje z regat przeprowadzi TVNturbo i TVNmeteo w specjalnie produkowanym programie żeglarskim. Ponadto na bieżąco można śledzić wyniki regat na oficjalnej stronie regat www.polishmatch.pl

Polish Match Tour to cykl 10 imprez Pucharu Polski w match-racingu. Najlepszych 8 zawodników cyklu weźmie udział w Meczowych Mistrzostwach Polski, które odbędą się w sierpniu w Sopocie. Wszystkie regaty  zaliczane są do rankingu Pucharu Świata ISAF. W tym roku rozgrywana jest druga edycja pucharu, który jest pierwszym  i jedyny  w historii polskiego żeglarstwa cyklem regat meczowych.

Celem Polish Match Tour jest umożliwienie zarówno najlepszym polskim zawodnikom jak i początkującym regatowcom startów w regatach meczowych Pucharu Świata.

Partnerami cyklu są stocznia Skipper Yachts, żaglownia Apollo Sails, producent samochodów SsangYong, targi Wiatr i Woda oraz Port Jachtowy Nieporęt - baza Polish Match Tour. Patronami medialnymi tegorocznej edycji są portal Onet.pl, Dziennik POLSKA-The Times, magazyny Żagle i CEO Style oraz serwisy internetowe zagle.com.pl i sails.pl

Organizatorem całego cyklu jest firma MT Partners przy współpracy Polskiego Związku Żeglarskiego.

Więcej informacji oraz relacje na żywo można śledzić na oficjalnej stronie cykl www.polishmatch.pl

m.korpusik@mediaconnect.pl