Motoryzacja » Samochody

Audi TT RS: wyczynowiec z pięcioma cylindrami

Audi ponownie zbudowało niezwykle mocnego pięciocylindrowca: na genewskim Salonie Samochodowym Audi TT RS będzie świętować swoją światową premierę. Jego turbodoładowany, 2,5–litrowy silnik ma moc ponad 300 KM. Gwarantuje niezwykle dynamiczne przyspieszenie, czystą fascynację i niepowtarzalny dźwięk.

Legenda powraca - mocne, pięciocylindrowe jednostki benzynowe mają w Audi długą tradycję. Nowy turbodoładowany silnik z wtryskiem bezpośrednim kontynuuje tę dynamiczną linię.

W TT RS dba on o wyjątkowe osiągi: przyspieszenie od zera do 100 km/h zajmuje znacznie mniej niż pięć sekund - wyprzedzanie jest dziecinnie proste - a prędkość maksymalną ograniczono elektronicznie do 250 km/h.

Pernamentny napęd na wszystkie koła quatro, niezwykle dopracowane zawieszenie i potężne hamulce bezpiecznie panują nad mocą - kompaktowe TT RS ze swoim lekkim, zbudowanym w technologii Audi Space Frame nadwoziem jest prawdziwym sportowcem.

AUDI AG sprzedała w 2008 roku łącznie 1.003.400 samochodów i tym samym odnotowała 13 z kolei rekordowy rok. Produkcja Audi odbywa się w zakładach w Ingolstadt, Neckarsulm, Györ (Węgry), Changchun (Chiny) i w Brukseli (Belgia). Przedsiębiorstwo działa na ponad 100 rynkach na całym świecie. Spółkami należącymi w 100% do AUDI AG są między innymi Automobili Lamborghini Holding S.p.A. (Sant'Agata Bolognese/ Włochy) i quattro GmbH (Neckarsulm). Audi zatrudnia obecnie około 57.000 pracowników, z tego 45.000 w Niemczech. Aby zapewnić stałą aktualność hasła „Przewaga dzięki technice", marka z czterema pierścieniami inwestuje co roku ponad 2 mld euro. Do 2015 roku Audi chce rozszerzyć liczbę oferowanych modeli do 40. Marka AUDI będzie świętować w 2009 roku setną rocznicę swego istnienia. 16 lipca 1909 r. August Horch założył w Zwickau firmę, którą nazwał łacińską wersją swego nazwiska - AUDI.

ap