Technologie » Komputery

Avid zarządza pamięcią w produkcji materiałów HD

System przechowywania pamięci Avid Unity ISIS 2.0 umożliwia jednoczesny dostęp do materiałów wielu użytkownikom i zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa danych

Avid Technology zaprezentował kolejną wersję systemu Avid Unity™ ISIS® 2.0, przeznaczonego do przechowywania i zarządzania dużą ilością materiałów cyfrowych. Dzięki ISIS® 2.0 producenci telewizyjni i filmowi mogą ograniczyć koszty związane z utrzymaniem kilku systemów pamięci oraz przyśpieszyć edycję materiałów cyfrowych.

Nowe narzędzie oferuje większą pamięć (384 TB), skalowanie w czasie rzeczywistym do 330 klientów równocześnie i wysoki poziom zabezpieczeń przechowywanych danych. Umożliwia też zaangażowanie w proces produkcji wszystkich osób zaangażowanych w projekt, w tym również spoza zespołu.

Avid Unity ISIS to podsystem pamięci oparty na inteligentnej architekturze komputerowej, tzw. „blade-based”. Co charakterystyczne, pamięć wbudowana jest bezpośrednio w bibliotekę. Jej wyposażenie obejmuje m.in.: elementy inteligentnej pamięci typu dual-drive, zintegrowane przełączanie Ethernet oraz nadmiarowe zasilanie i chłodzenie. W przeciwieństwie do sieci pamięci masowej (SAN), autorównoważąca architektura Avid Unity ISIS dystrybuuje dane i metadane tak, aby każdy element pamięci mógł podejmować natychmiastowe decyzje. Dzięki temu wydajność systemu pozostaje cały czas zoptymalizowana. Ponadto, w sytuacji awarii lub wymiany elementu, system automatycznie adaptuje się, zapewniając nieprzerwaną dostępność.

Następującą opinię na temat pracy z systemem Avit Unity ISIS wyraził Ian Burling, szef działu pomocy technicznej w firmie Films @ 59 LTD* „Wydajność 10 GB połączenia klienckiego w systemie Avid Unity ISIS znacząco przyśpieszyła produkcję. Mogliśmy połączyć kilka systemów Avid Symphony™ pracujących z nieskompresowanym materiałem HD o różnej ilości klatek na sekundę, a każdy z systemów obsługiwał kilka strumieni jednocześnie. Mimo to, nie byliśmy w stanie w pełni wykorzystać szerokość oferowanego przez system pasma. Avid Unity ISIS 2.0 jest również bardzo pomocny podczas szeregowania pakietów do edycji online. Wcześniej, aby móc wydajnie pracować z nieskompresowanym materiałem HD, musieliśmy korzystać z pamięci SCSI, co ograniczało swobodę przenoszenia projektów pomiędzy stanowiskami. Dla firmy, która zajmuje się edycją materiałów HD, szeregowanie stanowi nieodłączną i niestety bardzo żmudną część naszej pracy. Dlatego też obsługa wysokiej rozdzielczości jest dla nas olbrzymim atutem, gdyż znacząco przyśpiesza produkcję.”

Udoskonalenia Avid Unity ISIS 2.0 obejmują:
• Wysokowydajną infrastrukturę, która umożliwia natychmiastowy i jednoczesny dostęp do materiałów wielu użytkownikom – pozwala oszczędzić czas dzięki połączeniu cykli produkcji offline i online w jednym systemie;
• Dostęp do klienta Ethernetu 10 GB/s obsługującego nieskompresowane materiały HD i 2K, dzięki wydajności każdego z silników ISIS wynoszącej do 400 MB/s i skalowaniu w 12 silnikach o maksymalnej wydajności wynoszącej 4,8 GB/s, 32 strumienie nieskompresowanego materiału HD albo 240 strumienie skompresowanego materiału HD;
• Większą elastyczność umożliwiającą szybkie zmiany priorytetu i linii czasowej. System eliminuje koszty związane z posiadaniem kilku stacji przetwarzających, urządzeń wyjściowych i podobnych narzędzi. Pozwala przyłączyć klientów spoza zespołu montażowego – zarówno rejestratorzy materiału, dziennikarze i producenci mogą pracować jednocześnie;
• Zwiększoną całkowitą pojemność pamięci systemu do 384 TB (pojemność maksymalna) lub do 196 TB (przy pełnej symetrii), z monitorowaniem całego systemu. W trybie lustrzanym opcja ta umożliwia klientom przechowywanie do 300 godzin nieskompresowanego materiału HD lub do 6300 godzin skompresowanego materiału HD 50 MB/s;
• Wirtualizację umożliwiającą elastyczne i dokładne przydzielanie zasobów pamięci w określonych warunkach, z opcją uwzględniającą dzienne, godzinne i minutowe zmiany szeregowania bez przestojów;
• Siedem poziomów zabezpieczeń systemu zapewniających kopię zapasową materiałów HD – inaczej niż w tradycyjnych systemach RAID, które w przypadku wystąpienia błędu mogą wymagać natychmiastowej interwencji użytkownika, a podczas procesu przywracania mogą zużywać 50% lub więcej wydajności systemu. System pozwala zaoszczędzić czas i koszty związane z przestojami, jakie mogą mieć miejsce w innych systemach.

Zdjęcia produktu w wysokiej rozdzielczości znajdują się na stronie: www.avid.com .

Dodatkowe informacje: *beta tester systemu Avid Unity ISIS 2.0

Informacje na temat Avid Technology, Inc.
Avid to światowy lider tworzący narzędzia dla profesjonalistów zajmujących się filmem, obrazem, dźwiękiem i transmisjami, a także dla prywatnych entuzjastów dźwięku i obrazu. Profesjonalne i konsumenckie marki firmy Avid obejmują Avid, Digidesign®, M-Audio®, Pinnacle Systems®, Sibelius® i Sundance Digital®. Znaczna większość programów telewizyjnych, nadawanych w czasie największej oglądalności, filmów fabularnych, reklam i przebojów muzycznych, zdobywających szczyty list przebojów, jest tworzona z wykorzystaniem jednego lub kilku produktów firmy Avid. Niezależnie od tego, czy jest się doświadczonym profesjonalistą, czy początkującym studentem, produkty i usługi firmy Avid pozwalają klientom pracować bardziej efektywnie, wydajnie i twórczo. Firma Avid otrzymała w 1998 roku statuetkę Oscara w kategorii Nagrody za Osiągnięcia Naukowe i Techniczne za pomysł, projekt i opracowanie systemu Avid Film Composer® przeznaczonego do montażu filmów. Aby dowiedzieć się więcej na temat produktów i usług firmy Avid, które otrzymały takie nagrody jak Oscar®, Grammy® i Emmy®, należy wejść na stronę www.avid.com, del.icio.us, Flickr, technorati i twitter; skontaktować się z firmą Avid poprzez portal Facebook lub zaprenumerować Avid Industry Buzz.

anna.nadolna@firstpr.pl