Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Biolectra Magnez Direct Dla rozluźnionych mięśni i dobrego samopoczucia

Biolectra Magnez Direct  Dla rozluźnionych mięśni i dobrego samopoczucia
Wiesz już, że warto jest suplementować magnez, bo na pewno nie dostarczasz go wystarczająco z pożywieniem. Sprawdziłaś w internecie, magnezów w różnych postaciach są dziesiątki. Który wybrać? Na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji?

Skąd się bierze magnez?

Naturalną postacią pierwotną wszystkich związków magnezu są nieorganiczne sole magnezu. Występują one jako tlenek, chlorek lub siarczan magnezu w glebie, skałach, morzach lub wodzie słodkiej. Rośliny wchłaniają magnez z gleby i włączają do związków organicznych (chlorofil, fitynian). Człowiek spożywa nieorganiczne i organiczne związki magnezu z pożywieniem i napojami. Organiczne sole magnezu wytwarzane są z nieorganicznych soli magnezu.

Jak wchłania się magnez?

Otóż zarówno organiczne, jak i nieorganiczne sole magnezu już w żołądku zaczynają ulegać dysocjacji, wtedy uwalniana jest właściwa substancja czynna – jony Mg2+. W jelitach Mg2+ jest otaczany przez cząsteczki wody, trzymany w roztworze i wchłaniany jako wolny jon magnezu, a nie jako związek złożony (nie wchłania się w postaci soli magnezu).

Wielkość wchłaniania (30-80%) jest zależna od zaopatrzenia w magnez, a nie od dawkowania i częstotliwości przyjmowania. Przyjmuje się, że lepiej wchłaniane są cząsteczki małe i niejonowe, niż duże i jonowe.

Kwestia, czy preparat z magnezem zawiera związki organicznie czy nieorganiczne, jest bez znaczenia lub odgrywa podrzędną rolę. Między innymi badania przeprowadzone w Niemczech w latach 1970-1990 udowodniły, że wchłanianie jest niezależne od typu związku.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę wybierając produkt z magnezem?

Zalecane dzienne spożycie magnezu wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia to 375 mg na dobę. Z ogólnej ilości zawartej w pokarmach wchłania się w granicach od 15 do 40% w zależności od zapotrzebowania, jakości produktów i stopnia ich przetworzenia oraz stanu błony śluzowej jelita cienkiego. Dlatego też, niedobór magnezu dotyka wielu z nas - dotyczy 30-60% populacji w Polsce.

W związku z tym wybierając produkty z magnezem należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów:

• ·       liczbę jonów magnezu w pojedynczej dawce (tabletce, kapsułce, saszetce) – w niektórych preparatach jest ich bardzo mało (np. może to być tylko 20 mg jonów magnezu)
  • · całkowitą liczbę jonów magnezu w dawkowaniu rekomendowanym przez producenta na dzień
  • ·     biorąc pod uwagę wygodę stosowania, istotna jest również liczbę dawek do spożycia w ciągu dnia.

Biolectra Magnez 300 mg Direct – nowoczesna i szybka suplementacja

Biolectra Magnez 300 mg Direct to suplement diety, który pomoże uzupełnić magnez w organizmie w sposób łatwy i przyjemny, a w dodatku smaczny. Biolectra Magnez 300 mg Direct dostarcza w jednej dawce 300 mg magnezu, co zaspokaja około 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Biolectra Magnez 300 mg Direct to wygodna postać – w saszetce znajdują się mikropeletki, które po wysypaniu na język rozpuszczają się, dzięki czemu można je połknąć bez popijania – i dawkowanie – wystarcza jedna saszetka dziennie. Do wyboru są dwa smaki – pomarańczowy lub cytrynowy. Biolectra Magnez 300 mg Direct jest dostępna w aptekach, w opakowaniu zawierającym 20 saszetek, w cenie około  18 złotych

katarzyna.mitrowska