Dom » Ogrody
Bogaty smak potraw dzięki marynatom
![]() |
Zobacz więcej zdjęć » |
To właśnie on zmiękcza mięso, pomagając jednocześnie zrównoważyć słodkie lub pikantne smaki marynaty. Jak wykazują badania, marynaty są nie tylko smaczne, lecz także zawierają składniki odżywcze.
Oleje
Zawartość oleju w marynacie utrwala naturalny smak potrawy i chroni ją przed wysychaniem. Niektóre oleje mogą także wzbogacić smak. Oleje dobre do marynaty to oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych i oleje wzbogacone przyprawami (np. chili).
Składniki kwasowe
Te składniki sprawiają, że mięso jest delikatniejsze, działając na zawarte w nim białka – pozwala to na zmiękczenie powierzchni i absorpcję smaków. Składniki kwasowe to ocet, wino, sherry, sok z cytrusów, jogurt i maślanka. Jogurt i maślanka zapewniają nawilżenie produktów, a marynaty oparte na cytrusach mogą nawet „ugotować” surową rybę.
Dodatki smakowe
To właśnie one zapewniają wyjątkowy smak. Czosnek, imbir i cebula to doskonały punkt wyjścia, lecz można również dodać świeże zioła i chili, by potrawa stała się bardziej pikantna, lub miód i cukier, aby ją osłodzić. Do dodatków smakowych zalicza się skórkę z cytrusów, sos sojowy, musztardę, sól i pieprz oraz zioła i przyprawy.
Ogólna zasada jest taka, że im dłużej marynuje się potrawę, tym bogatszy staje się jej smak. Jednak idealny czas marynowania zależy zazwyczaj od tego, co się marynuje, a także od rozmiarów składników oraz typu zastosowanej marynaty. Małe lub delikatne kawałki, takie jak jagnięcina i polędwica wołowa, pierś kurczaka i owoce morza, wymagają krótszego marynowania (zazwyczaj od dwóch do czterech godzin). Większe lub twardsze kawałki, np. udziec, zadni płat wołowiny lub łopatka muszą być marynowane dłużej – zazwyczaj przez cztery do sześciu godzin. Zachowaj ostrożność przy stosowaniu kwaśnych marynat. Produkty zbyt długo w nich pozostawione mogą zmienić kolor i strukturę. Na przykład fi lety rybne mogą zmienić swe właściwości już w ciągu kilku minut.
Suche marynaty
Nie wszystkie marynaty muszą zawierać płynne składniki – niektóre składają się tylko ze składników suchych, takich jak zioła i przyprawy. Te mieszanki nazywa się często „suchymi marynatami”, ponieważ zawierają one tylko suche składniki, które wciera się w powierzchnię potrawy. Po wtarciu suchej marynaty w powierzchnię mięsa, kurczaka lub ryby, potrawę umieszcza się w plastikowym woreczku i pozostawia w lodówce do zamarynowania.
Bezpieczeństwo
Marynatami użytymi do marynowania surowego mięsa lub drobiu można polewać potrawę w czasie grillowania. Można je również wykorzystać jako sos po wcześniejszym ugotowaniu. Przelej marynatę do rondla i gotuj ją na silnym ogniu przez 5 minut. Wyeliminuje to wszystkie szkodliwe bakterie. Marynuj mięso, kurczaka i rybę w lodówce.
Czasy marynowania mięsa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komentarze (0)