Kultura, sztuka » Kultura

Bombay Sapphire Designer Glass Competition znowu w Polsce!

Producenci ginu Bombay Sapphire ogłasza kolejną edycję konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2009! Już po raz czwarty polscy projektanci będą mieli szansę na rozpoczęcie międzynarodowej kariery

Szansa dla polskiego projektanta

Konkurs dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition adresowany jest do młodych, początkujących designerów, studentów uczelni artystycznych oraz uczelni posiadających wydziały artystyczne. Głównym zadaniem w konkursie jest osobista interpretacja wrażeń smakowych, zapachowych i wzrokowych, jakich dostarcza wyjątkowy gin Bombay Sapphire. Konkurs polega na zaprojektowaniu wyjątkowego naczynia szklanego – kieliszka koktajlowego, inspirowanego ginem Bombay Sapphire. Zmagania młodych twórców pod hasłem Bombay Sapphire Designer Glass Competition mają już wieloletnią tradycję. Pierwszy konkurs został zorganizowany kilkanaście lat temu i od tego czasu cieszy się ogromną popularnością.  W konkursie biorą udział państwa z całego świata. Polska przystąpi do konkursu po raz czwarty. Organizatorem polskiej edycji konkursu jest, jak co roku, Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o. Na zwycięzcę polskiej edycji, a także zdobywców drugiego i trzeciego miejsca czekają nagrody pieniężne i niespodzianki. W skład jury polskich eliminacji konkursu wejdą wykładowcy wyższych uczelni artystycznych w Polsce, przedstawiciele Krośnieńskich Hut Szkła Krosno S.A., Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o., partnerów konkursu oraz Agencji Pegasus PR. Laureat krajowych rozgrywek zostanie zaproszony na międzynarodowy finał konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition, który odbędzie się we wrześniu 2009 roku w Londynie. Pula nagród w finale światowym wynosi 10, 000 funtów.

Zasady konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego

Konkurs adresowany jest do studentów i absolwentów Akademii Sztuk Pięknych oraz innych uczelni, które posiadają wydziały związane z projektowaniem i designem. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego projektu kieliszka koktajlowego inspirowanego marką Bombay Sapphire. Aby zapoznać się z zasadami Konkursu zapraszamy na stronę internetową: www.designerglasscompetition.com Na stronie tej dostępny jest Regulamin konkursu (zakładka „Oficjalne zasady”), ogólne zasady (zakładka „Zasady uczestnictwa w konkursie”) a także formularz zgłoszeniowy (zakładka Wejście”).

Prestiżowe partnerstwo

Konkurs dla Projektantów Szkła Artystycznego organizowany jest wspólnie z Krośnieńskimi Hutami Szkła KROSNO S.A., które wyprodukują zwycięskie prace. To najbardziej znany i największy producent szkła gospodarczego w Polsce. To firma o długiej tradycji i doświadczeniu – została założona w 1923 roku. Wizytówką KROSNA S.A. jest piękne szkło, formowane tradycyjną metodą ręczną. Znaczącą pozycję w ofercie producenta zajmuje także szkło stołowe modelowane mechanicznie. Szkło z KROSNA S.A. doskonale łączy w sobie oryginalne wzornictwo, kunszt wykonania i najnowsze osiągnięcia technologiczne. Bardzo wysoka jakość wyrobów osiągana jest dzięki wypracowanej przez lata metodzie produkcji. Poza szkłem bezbarwnym producent oferuje paletę szkła w kilkudziesięciu kolorach. Krośnieńskie Huty Szkła KROSNO S.A. posiadają własny Ośrodek Wzornictwa, w którym powstają autorskie kolekcje wyznaczające kierunki wzornictwa przemysłowego.

Szafirowa inspiracja
Bombay Sapphire to jeden z najbardziej znanych ginów na świecie. Wysokiej jakości trunek wyróżnia pełny, niepowtarzalny smak, na który składa się bukiet dziesięciu starannie wyselekcjonowanych składników. Gin Bombay Sapphire wyróżnia także oryginalne, szafirowe opakowanie. Butelka łączy w sobie elegancki, konserwatywny styl oraz nowoczesność, stając się tym samym inspiracją dla tysięcy młodych twórców na całym świecie. Bombay Sapphire to jedna z nielicznych marek alkoholi premium, która angażuje się w rozwój światowej sztuki designerskiej. Oprócz organizacji konkursu na najlepszy projekt naczynia inspirowanego Bombay Sapphire, marka angażuje się w promocję uzdolnionych artystów, tworzących swe projekty w szkle. W 2001 roku założono The Bombay Sapphire Foundation. To instytucja, która honoruje i nagradza najlepsze współczesne projekty, a w szczególności prace wykonane ze szkła. Zrzesza czołowych, międzynarodowych projektantów oraz cenione osobistości związane z przemysłem szklanym. Należą do nich m.in. Ron Arad, Tom Dixon, Nicole Farhi, Thomas Heatherwick, Lesley Jackson, Dan Klein oraz Nadja Swarovski.

Świat designu przed Tobą…

Fenomenem konkursu jest to, że już ponad 2000 młodych, utalentowanych designerów z całego świata, zmierzyło się z zaprojektowaniem najciekawszego naczynia inspirowanego ginem Bombay Sapphire. Konkurs, dzięki temu, że przystępują do niego zarówno projektanci-amatorzy jak i uznani twórcy, przyczynia się do promowania szeroko pojętego talentu designerskiego. W konkursie Bombay Sapphire Designer Glass Competition brali udział także reprezentanci Polski. Znaleźli się wśród nich m.in. Monika Kilan, Zofia Skrzypczak, Monika i Przemek Ostaszewscy oraz Agnieszka Kajper i laureat ostatniej edycji Łukasz Pióro, który reprezentował Polskę podczas Londyńskiego Festiwalu Wzornictwa. Z roku na rok projekty zaskakują pomysłowością i niesamowitymi pomysłami na połączenia szkła z innymi materiałami. W zeszłorocznej edycji uznanie jury konkursowego wzbudził projekt z Tajlandii autorstwa Amorna Thongsaarda. W światowym finale konkursu był także polski akcent. Współtwórcą zwycięskiego dzieła z edycji 2005/2006, był Polak Tomasz Rygalik, który wraz z holenderskim projektantem Jorre van Astem reprezentował Wielką Brytanię. Zwycięzca Bombay Sapphire Designer Glass Competition, oprócz zdobycia atrakcyjnej nagrody finansowej, ma szansę na międzynarodową karierę, tak jak miało to miejsce w przypadku wielu laureatów tego prestiżowego konkursu.

Wszelkie informacje o tegorocznej edycji konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition oraz o ubiegłorocznych finałach, jak również informacje o ginie Bombay Sapphire znajdują się na stronie www.designerglasscompetition.com oraz www.bombaysapphire.com.

Na internetowej stronie www.designerglasscompetition.com młodzi artyści mogą zgłaszać swoje projekty. Organizatorzy serdecznie zapraszają do wzięcia udziału w polskiej edycji Bombay Sapphire Designer Glass Competition i nadsyłania zgłoszeń. Dajmy szansę polskiemu designowi…..

Dossier

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:

Beata Grzybek, Magda Knefel, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail: b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl

Pegasus PR