Firma » Biznes

BRE Bank szlifuje diamenty

Co wpływa na budowę wartości firmy? Skąd pozyskiwać kapitał na jej rozwój? Jakie są szybkie i sprawdzone metody na wzrost wartości przedsiębiorstwa? Na te i inne pytania odpowiedzą lubelscy przedsiębiorcy na drugim już spotkaniu zatytułowanym Diamenty Forbesa. Partnerem cyklu jest BRE Bank.

Diamenty Forbesa to ranking polskich przedsiębiorstw, które w ciągu ostatnich trzech lat najszybciej zwiększały swoją wartość. Partnerami badania są BRE Bank, magazyn Forbes oraz firma Dun&Bradstreet.

Dla nas to ważne, aby czynnie uczestniczyć w tego rodzaju dialogu, w który osobiście angażują się właściciele firm i kadra zarządzająca. Czyli de facto ci, którzy mają realny wpływ na rozwój swoich przedsiębiorstw, którzy zakładają strategiczne cele w perspektywie kolejnych 5 czy 10 lat. Z takimi przedsiębiorcami chcemy współpracować, z nimi chcemy się rozwijać i budować konkurencyjność, to ich chcemy wspierać w budowaniu wartości firm"- mówi Przemysław Gdański, członek zarządu BRE Banku ds. bankowości korporacyjnej.

Lista Diamentów została opracowana na podstawie szwajcarskiej metody wyceny wartości firm, uwzględniającej wyniki finansowe oraz wartość majątku. Do wyceny wykorzystano dane z lat 2005 - 2007 uwzględniające m.in.:

• poziom sprzedaży,
  • zysk netto,
  • wartość majątku trwałego,
  • zapasów,
  • należności
  • oraz nakładów na inwestycje.

W rankingu znalazły się tylko te przedsiębiorstwa, które mogą pochwalić się dodatnim wynikiem finansowym oraz współczynnikiem ryzyka niższym niż 4, ocenianym wg ratingu Dun&Bradsteet. Na listach znalazły się firmy o największej dynamice wzrostu wartości, niebędące w stanie upadłości bądź likwidacji. Dla zachowania porównywalności wyników poza badaniem znalazły się instytucje finansowe.

Publikacji wyników- raportu oraz rankingu towarzyszy cykl regionalnych spotkań z przedstawicielami biznesu, właścicielami firm, które uzyskały tytuł Diamentów Forbesa. Uczestnicy spotkań wspólnie zastanawiają się nad sposobami zwiększenia wartości firmy, nowoczesnymi metodami zarządzania, procesami, które zwiększają szanse przedsiębiorstw na coraz bardziej konkurencyjnym rynku. Moderatorem dyskusji jest Kazimierz Krupa, redaktor naczelny magazynu Forbes.

Sprawdzeni partnerzy, silna metodologia i w końcu udział przedsiębiorców w debacie powodują, że jest to wartościowy projekt, który może być dla nas kapitalnym źródłem wiedzy, nie tylko na temat możliwości rozwoju polskich firm, ale także ich przyszłych biznesowych potrzeb, na które instytucje finansowe będą musiały szybko odpowiedzieć"- dodaje Gdański.

Spotkanie w Lublinie odbędzie się 17 lutego, o g. 18.00 w Hotelu Europa, przy Krakowskim Przedmieściu 29.

Kolejne zostało zaplanowane na 3 marca. Tym razem przedsiębiorcy spotkają się w Gdyni.

ap