Kultura, sztuka » Kultura

Don Giovanni na ekranie Cinema City

Ostania szansa na obejrzenie spektaklu w ramach cyklu CineMaestro! Premiera opery wszechczasów „Don Giovanni” Mozarta w wykonaniu Royal Opera House Covent Garden odbędzie się już 19 czerwca w siedmiu kinach Cinema City.

Najnowsza premiera cyklu CineMaestro „Don Giovanni" podbiła serca widzów w niemal każdym zakątku świata, stanowiąc prawdziwą ucztę dla zmysłów.  Ta pełna pasji opera buffa jest uznawana za jedno z najwspanialszych dzieł kompozytora.

Już od 19 czerwca, widzowie w całej Polsce,  będą  mogli  doświadczyć geniuszu Mozarta oraz docenić mistrzostwo wykonania zespołu Royal Opera House Covent Garden dzięki najwyższej jakości obrazu i dźwięku, jakie zapewniają multipleksy Cinema City.

„Don Giovanni" jest  ostatnią premierą CineMaestro -  cyklu, dzięki któremu sztuka wysoka zawitała w progi  miejsca, które dostępne jest dla każdego - multipleksu Cinema City. Kino, chociaż zwykle nie utożsamiane jest z miejscem, w którym można podziwiać dzieła opery i baletu, zapewnia doskonałe warunki do obcowania z tym gatunkiem sztuki. Ogromny ekran i świetne nagłośnienie stanowią idealną oprawę do podziwiania talentu światowego formatu gwiazd Royal Opera House. Walory artystyczne cyklu CineMaestro docenił ekspert muzyki poważnej, Pan Bogusław Kaczyński przyznając przedsięwzięciu patronat honorowy.

„Widzowie cyklu CineMaestro są pozytywnie zaskoczeni tym, jak intensywne jest doświadczenie dzieł operowych i baletowych w naszym kinie. Mistrzowska oprawa muzyczna i sceniczna oraz polskie tłumaczenie sprawiają, że udział w spektaklach CineMaestro na długo pozostaje w pamięci widzów - zarówno tych, którzy są melomanami, jak i tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z muzyką poważną. - mówi Iwona Kuźnik, dyrektor marketingu i PR Cinema City Poland.

Tym bardziej, warto wybrać się na ostatni już spektakl cyklu CineMaestro - operę „Don Giovanni". W utworze wątki komediowe przeplatając się z dramatycznymi, zapewniają niezapomnianą  dawkę emocji. Historię tytułowego Don Giovanniego, uwodziciela i mordercy, zobaczymy w nowatorskiej, pełnej pasji inscenizacji Royal Opera House Covent Garden. W partii tytułowej wystąpił angielski baryton Simon Keenlyside, którego charyzmatyczna kreacja bardzo spodobała się krytykom. Rola Don Ottavio przypadła natomiast Meksykaninowi Ramónowi Vargas, który, dzięki występom ostatnich kilku sezonów zyskał miano jednego z najbardziej cenionych na świecie. Orkiestrą dyryguje legendarna postać - sir Charles Mackerras, światowej sławy, mistrza batuty.

Spektakl będzie można zobaczyć w kinach Cinema City w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Poznaniu i Bydgoszczy. Przed pokazem premierowym, w dniu 19 czerwca, odbędą się dodatkowo krótkie wprowadzenie do utworu wykonane przez znawców tego gatunku sztuki. W ramach cyklu CineMaestro odbyły się już premiery oper „Carmen", „Wesele Figara" oraz baletów „Romeo i Julia" i „Śpiąca Królewna".

Repertuar „Don Giovanni" w kinach :

Cinema City Mokotów (Warszawa)
Cinema City Arkadia (Warszawa)
Cinema City Galeria Kazimierz (Kraków)
Cinema City Manufaktura (Łódź)
Cinema City Krewetka (Gdańsk)
Cinema City Plaza (Poznań)
Cinema City Bydgoszcz

Godziny pokazów i cennik biletów:

Pokaz premierowy z prelekcją, 19 czerwca o godz. 19.30
Bilet normalny 60 zł
Bilet ulgowy (studenci i seniorzy) 50 zł

Pokaz wieczorny, 23 czerwca o godz. 19.00
Bilet normalny 50 zł
Bilet ulgowy (studenci i seniorzy) 40 zł

Pokaz w dniu 26 czerwca o godz. 14.00
Bilet normalny 35 zł
Bilet ulgowy (studenci i seniorzy) 30 zł

Informacje o Cinema City

Cinema City jest największym w Europie Środkowo-Wschodniej operatorem kin wielosalowych (tzw. multipleksów). Spółka rozwija sieć kin pod marką Cinema City oraz Orange IMAX® w Polsce, Czechach, na Węgrzech oraz w Bułgarii. Jednocześnie, Cinema City jest największym operatorem kinowym w Izraelu i w Polsce, gdzie pod tą marka funkcjonuje 26 multipleksów.

ap