Społeczeństwo » Społeczeństwo

Dwukrotka jedyna w swoim rodzaju

Jak w kilkadziesiąt sekund przekonać, że warto przekazać 1% podatku na rzecz Fundacji Banku Zachodniego WBK? Jak pokazać, że pomagając Fundacji pomagasz podwójnie, bo 1% jest podwajany przez Bank?

Potrafi to wróżka Dwukrotka, o czym świadczy nominacja kampanii internetowej Fundacji BZ WBK w konkursie organizowanym przez Newsweek Polska.

Wróżka Dwukrotka to postać jak z bajki, jednak jej czary niosą pomoc w realnym świecie. Stworzona na potrzeby kampanii animacja pokazuje, jak magiczna różdżka Dwukrotki zmienia rzeczywistość, w której żyją dzieci. Dwukrotka symbolizuje hasło kampanii „pomagaj podwójnie". Do każdego 1% podatku przekazanego na rzecz Fundacji Banku Zachodniego WBK, Bank dodaje drugie tyle. Jest to unikalne rozwiązanie wśród fundacji korporacyjnych w Polsce.

Pomysł Fundacji na animację zyskał uznanie jurorów konkursu „100% z 1%", organizowanego przez Newsweek Polska. Do półfinału wybrano najlepsze spośród 235 zgłoszonych kampanii w siedmiu kategoriach. Animacja z Wróżką Dwukrotką została nominowana w kategorii Internet. Głosowanie internautów potrwa do 24 kwietnia. Lista kampanii nominowanych w kategorii „Internet" znajduje się na stronie:

- Ta nominacja bardzo nas cieszy, bo dodatkowa informacja o działalności Fundacji w mediach, to szansa na większe środki z 1% podatku. Będziemy mogli je przeznaczyć na edukację i rozwój pasji, talentów kolejnych dzieci -  mówi Ewa Sobczyk, prezes Fundacji Banku Zachodniego WBK. - Cenię też konkurs Newsweeka, bo promowanie 1% podatku, powoduje, że zyskujemy na tym wszyscy, tu są tylko wygrani.

Nominowana animacja z wróżką w Internecie, to tylko część kampanii poświęconej 1% podatku. Na stronie Fundacji powstał cały dział poświęcony Dwukrotce. Można w nim przeczytać rymowaną bajkę i dowiedzieć się kim są trzy małe skrzaty - Niewiedz, Niechciej i Niewczas - które starają się przeszkodzić wróżce w jej dobrych czarach. Znajdziemy też drugą animację opowiadającą o tym, jak w magicznej krainie Dublandii Dwukrotka ukróciła niecne plany złośliwych skrzatów. Animacje bawią zarówno dzieci, jak i dorosłych poprzez wykorzystanie pastiszu z filmów sensacyjnych.

Wróżka pojawia się również na plakatach i ulotkach, które trafiły do oddziałów. Klientom przychodzącym z dziećmi rozdawane są wizytówki z Dwukrotką, jako specjalnym ekspertem Fundacji ds. podwajania procentów. Dodatkowo kadry z poszczególnych animacji z wróżką pojawiły się jako obrazki w kolorowankach dla dzieci, które otrzymały oddziały.

Środki uzyskane z 1% będą przeznaczone na finansowanie dwóch głównych projektów: wsparcie edukacji i rozwoju dzieci w ramach programu grantowego BDU oraz rozwój programu stypendialnego. Część kwoty zasili fundusz pomocy dla naszych pracowników, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej.

Jak przekazać 1 proc.?

Aby przekazać 1% podatku wystarczy w deklaracji PIT, w odpowiedniej rubryce wpisać dane naszej organizacji: Fundacja Banku Zachodniego WBK, KRS 0000120807.  - Nie trzeba przelewać pieniędzy na konto, Urząd Skarbowy robi to za podatnika!

Więcej informacji o Wróżce Dwukrotce i o tym jak przekazać 1% naszej Fundacji można znaleźć na stronie  www.bzwbk.pl/bdu )

Matylda Dudek