Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Dzień Kobiet po królewsku

Pomimo groteskowych skojarzeń z czerwonym goździkiem i rajstopami w prezencie, Dzień Kobiet jest wciąż bardzo popularny w naszym kraju. Namawiamy, aby święto stało się okazją do zafundowaniu sobie przyjemnego prezentu, na przykład w postaci relaksującej wizyty na książęcym zamku

Historia Zamku w Kliczkowie

Kliczków to nieduża wioska położona w powiecie bolesławieckim na Dolnym Śląsku. Historia tutejszego zamku sięga 1297 roku, kiedy to został wzniesiony przez księcia świdnicko-jaworskiego – Bolka I Surowego. Na przestrzeni swojej długiej historii wielokrotnie zmieniał właścicieli, z których każdy pozostawił po sobie trwałe ślady w architekturze zamku. Okres gruntownej przebudowy możemy datować na 1877 rok, gdy zamek przejmuje hrabia Fryderyk Hermann Jan Jerzy. Na jego polecenie berlińscy architekci rozpoczęli czteroletni remont posiadłości, czerpiąc inspiracje z modnych, europejskich trendów: angielskiego gotyku, włoskiego renesansu czy francuskiego manieryzmu. Te cechy odnajdujemy podczas zwiedzania rezydencji na elewacjach i we wnętrzach, szczególnie w przepięknej Sali Teatralnej. Eduard Petzold, znany w Europie twórca parków krajobrazowych, zaprojektował ponad 80-hektarowy park w stylu angielskim. W XX wieku losy rezydencji nie przedstawiają się już tak świetnie. Zamek wprawdzie nie ucierpiał znacząco od bezpośrednich działań podczas II wojny światowej, ale jego wyposażenie padło łupem szabrowników i żołnierzy sowieckich. W 1949 roku pożar strawił doszczętnie dwa skrzydła, z biegiem czasu zniszczeniu uległy dachy, mury, posadzki i wiele cennych malowideł. Do końca lat 90tych zamek straszył rozsypującymi się ścianami i pustymi oczodołami okien. Dopiero kompleksowe prace budowlano-konserwatorskie podjęte przez firmę INTEGER S.A. z Wrocławia, która w latach 90tych nabyła obiekt, przywróciły zamek do życia i obecnie znajduje się tu centrum hotelowo-wypoczynkowe z relaksującym SPA, restauracją serwującą przysmaki regionu, basenem i centrum jeździeckim.

Poczuj się jak księżniczka..

Przez całe stulecia historię zamku tworzyli głównie mężczyźni – książęta, szlachcice, architekci i rzemieślnicy. Ten męski monopol przełamano pod koniec XX wieku, gdy do renowacji zamku zaangażowano wiele specjalistek z wrocławskiego INTEGERU. Pracami kierowały Alina Zamorska i Ewa Hawryluk, aranżacja wnętrz jest dziełem Anny Morasiewicz, a nad odtworzeniem parku czuwała Anna Ornatek. Obecnie „feministyczny” pierwiastek wnoszą dziesiątki kobiet, które w kliczkowskich murach goszczą jako ciekawe świata turystki. Przyjeżdżają w poszukiwaniu pięknych widoków, z których słynie tutejsza okolica, aktywnego wypoczynku w hotelowym centrum rekreacyjnym albo wyciszających zabiegów w SPA. Dzień Kobiet to doskonały pretekst, aby szczególnie pomyśleć o czasie dla siebie, dlatego przez cały marzec zamek w Kliczkowie proponuje specjalną ofertę dla Pań. Dzięki niej mogą one uczcić swoje święto i urzeczywistnić wizję niezwykłego weekendu w królewskich murach.

Intro Media