Motoryzacja » Moto Serwis

ECAR ponawia apel w sprawie "Klauzuli Napraw"

27 stycznia 2009, Bruksela: Europejska Kampania na rzecz Wolnego Rynku Samochodowych Części Zamiennych oraz Rynku Napraw (ECAR) zwróciła się do czeskiej Prezydencji Unii Europejskiej, by wsparła proponowaną przez Komisję Europejską Klauzulę Napraw, by zliberalizować rynek części motoryzacyjnych.

ECAR twierdzi, że Klauzula Napraw jest dobrym i gwarantującym stabilność rozwiązaniem dla sektora części zamiennych. Zapewnia ochronę projektów tworzonych przez producentów samochodów dla nowych modeli aut, ale równocześnie zapobiega monopolowi na rynku części zamiennych.

Wolny i konkurencyjny rynek, jaki  powstanie dzięki Klauzuli Napraw zapewni wolność wyboru oraz konkurencyjne ceny dla klientów. Nie pozwoli również na wyeliminowanie z rynku małych niezależnych firm takich jak producenci części, dystrybutorzy oraz warsztaty. Klauzula będzie także stymulowała rozwój rynku oraz wpłynie na ilość miejsc pracy w Unii Europejskiej.

"Nadszedł decydujący moment dla liberalizacji rynku widocznych części motoryzacyjnych" mówi Louis Shakinovsky, Przewodniczący ECAR, „Wiele krajów członkowskich wprowadziło już Klauzulę Napraw i zliberalizowało swoje rynki. Odpowiedzialność spoczywa teraz na blokującej mniejszości krajów członkowskich, by przyjąć Klauzulę Napraw oraz umocnić prawa 270 milionów zmotoryzowanych Europejczyków".

ECAR chciałby wezwać Radę do wznowienia dyskusji na ten temat w porozumieniu z czeską Prezydencją.

Od roku 1991 Unia Europejska dyskutuje na temat rynku części motoryzacyjnych. Producenci samochodów twierdzą, że ochrona projektów powinna obejmować nie tylko części do nadwozia nowych aut, ale także takie części jak  zderzaki, spoilery, światła, maski samochodowe czy szyby przednie. Celem prawa dotyczącego projektów jest ochrona wyglądu produktu, nie ochrona samego produktu. Jeśli prawo projektów dla producentów samochodów będzie rozszerzone na inne części zamienne, konkurencja na rynku części motoryzacyjnych będzie wyeliminowana. ECAR wspiera wolną konkurencję na rynku części motoryzacyjnych.

Założona w 1993 roku, Europejska Kampania na rzecz Wolnego Rynku Samochodowych Części Zamiennych oraz Rynku Napraw (ECAR) składa się w 10 niezależnych organizacji działających w Unii Europejskiej na rzecz producentów części motoryzacyjnych, dystrybutorów oraz niezależnych warsztatów, Europejskiego przemysłu ubezpieczeń motoryzacyjnych, małych i średnich przedsiębiorstw oraz 270 milionów konsumentów w Unii Europejskiej. ECAR skupia się na wspieraniu wolnej konkurencji oraz zapobieganiu monopolizacji rynku części motoryzacyjnych. Więcej informacji na stronie www.ecar-eu.com. Koordynatorem kampanii ECAR w Polsce jest Alfred Franke, Prezes Stowarzyszenia Dystrybutorów Części Motoryzacyjnych.

ap