Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Ekstrakt z Acai - czy to dobry wybór?

Ekstrakt z Acai - czy to dobry wybór?
Zobacz więcej zdjęć »
Jagoda Acai to tzw. super owoc. Określenie to nie jest bezpodstawne, bo badania potwierdzają jej bogaty skład i faktycznie jagoda może pretendować do zaszczytnego miana super - pożywienia.

Przyjrzyjmy się znanym już faktom, tj. wynikom badań, które zapoczątkował Alexander Schauss uznawany za odkrywcę amazońskiej jagody.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Antocyjaniny i polifenole

Antocyjaniny występują w Acai w bardzo dużych ilościach. Jest ich w owocu 319 mg w 100 gramach suchej masy. Nauka dowiodła, że związki te, obecne nawiasem mówiąc również w innych roślinach, wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne czyli chronią nas przed wolnymi rodnikami, powodującymi powolną destrukcję organizmu, utratę zdrowia, urody, zdolności regeneracyjnych i tym podobne niepożądane zjawiska.

W jagodach Acai jest co najmniej pięć związków z grupy antocyjanów. Są to: glukozyd cyjanidyny, rutynozyd cyjanidyny oraz sambubiozyd cyjanidyny, a także ruitynozyd i glukkozyd peonidyny.

Właściwości każdego z nich możecie sprawdzić pod dowolnym hasłem encyklopedycznym.

Jak widać antocyjanin jest w jagodzie Acai całkiem sporo, ale to jeszcze nie świadczy o przewadze owocu nad innymi. Kolejnym istotnym składnikiem przeciwutleniającym są związki z grupy polifenoli - silne antyoksydanty roślinne, których w Acai jest jeszcze więcej niż antocyjanin.

W wyniku badań stwierdzono, że susz z jagody Acai zawiera aż 1289 mg polifenoli (w 100 gramach suszu). Zaliczają się do nich związki takie jak: katechina, epikatechina, polimery i trimery oraz procyjanityny.

Nauka od lat zajmuje się badaniem oddziaływania polifenoli na nasze organizmy, a w świetle dotąd przeprowadzanych badań okazują się one związkami nie tylko o właściwościach antyoksydacyjnych, ale też antymutagennych. Poza tym uważa się, że polifenole zapobiegają chorobom serca.

 

Właściwości odżywcze: lipidy, aminokwasy i węglowodany w Acai

Jagoda Acai wykazuje bardzo duże właściwości odżywcze, zresztą jest pełnowartościowym i w zasadzie głównym pokarmem mieszkańców Amazonii.

W Acai jest aż 19 aminokwasów, które wchodzą w skład białek syntetyzowanych przez nasz organizm. Wystarczy dostarczyć jeszcze dwa aminokwasy i mamy pełnowartościowe białko. W suszu z jagody jest aż 7,59% aminokwasów (wśród nich warto wymienić kwas asparginowy i kwas glutaminowy). To sporo jak na tak niepozorny owoc.

Źródłem energii są węglowodany, w jagodzie Acai jest ich 52,2g w 100g suszu, ale 44 gramy z tych pięćdziesięciu dwóch to błonnik. Innymi słowy energię otrzymujemy, a większość węglowodanów to i tak związki, które nie są przetwarzane w tkankę tłuszczową, a co najważniejsze są barierą ochronną dla naszych jelit.

Jeśli chodzi o lipidy, to w Acai znajdują się jedynie te kwasy tłuszczowe, które pozytywnie stymulują naszą gospodarkę cholesterolową. Jest ich w Acai dokładnie 37, w tym kwas palmitynowy, kwas linolowy i kwas oleinowy (którego jest najwięcej). W efekcie z tłuszczów też zyskujemy zdrową energię, ale przede wszystkim chronią nas one przed cholesterolem.

Jagody amazońskiej palmy są tak bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, że mieszkańcy lasów deszczowych wykorzystują je jako źródło leczniczych olejków. Olej wyciśnięty z jagody ma właściwości przeciwbiegunkowe!

Za procesy związane z gospodarką cholesterolową odpowiedzialne są też fitosterole. W Acai znajdują się między innymi: sisterol, sigmasterol oraz kampesterol.

 

Badania nad Acai

Badania zapoczątkował Alexander Schauss, ale wraz ze wzrostem popularności jagody na całym świecie poddaje się ją różnym testom i obserwacjom, eksperymentalnie sprawdzane jest oddziaływanie jagody Acai na zwierzęta (gryzonie laboratoryjne), testów klinicznych jak na razie nie przeprowadzono tj. nie opublikowano jak dotąd żadnych wyników.

Niemniej jednak badania przeprowadzane na szczurach pozwalają stwierdzić, że Acai Berry jest doskonałą ochroną przed chorobami powodowanymi przez nadmiar cholesterolu.

Acai w Polsce - na co uważać?

Świeże owoce jagody Acai dostępne są jedynie w Amazonii, my jesteśmy skazani na suplementy. Typowy suplement to najczęściej ekstrakt z Acai w postaci suszu. Susz pochodzący z liofilizowanych owoców jest bardzo wartościowy pod względem odżywczym, choć nie oznacza to, że suplementy z Acai można kupować w pełni beztrosko.

Przed zakupem warto sprawdzić skład kupowanych suplementów, jeśli sprzedawca nie jest w stanie nam go podać - lepiej zrezygnować z zakupów.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Suplementy diety i nie tylko
http://suplementydietyinfo.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »