Firma » Biznes

Factris rozpoczyna działalność w Polsce

Na polskim rynku rozpoczął działalność Factris, lider w faktoringu międzynarodowym. Działa już z powodzeniem w Belgii, Holandii i krajach bałtyckich. Oferuje nowoczesny faktoring dla firm z MSP w euro, a także świadczy usługi faktoringu w euro polskim firmom faktoringowym.

Na polskim rynku rozpoczął działalność Factris, europejski lider w faktoringu międzynarodowym. Factris działa już z powodzeniem w Belgii, Holandii i krajach bałtyckich. Firma oferuje nowoczesny faktoring dla firm z sektora MSP w euro, a także świadczy usługi faktoringu w euro polskim firmom faktoringowym.

Z powodu pandemii średnie opóźnienie w Polsce w płatnościach między firmami wg raportu Coface wyniosły w 2021 r. 48 dni. Jedynie 2,4 proc. firm dostaje płatności ze swoich faktur na czas. Brak płynności finansowej jest istotnym ograniczeniem w rozwoju firmy. Jedną z kilku metod pozyskiwania kapitału obrotowego jest faktoring – czyli uzyskiwanie kwoty z faktury sprzedażowej prawie natychmiast po jej wysłaniu do klienta. Pozwala to na szybsze zapłacenie za usługi, brak opóźnień w płaceniu podatków czy wykonanie koniecznych przedpłat.

- Zauważyliśmy, że na polskim rynku dostępu firm do środków finansowych znajduje się luka  – mówi Tomasz Domagalski, Country Manager Factris Polska.  – Istnieje wiele podmiotów, oferujących usługi finansowania faktur, wykupu faktur czy ubezpieczenia transakcji, natomiast brakuje łatwo dostępnego faktoringu międzynarodowego, w euro, dla małych i średnich firm. Polskie firmy, które prowadzą interesy z zagranicznymi kontrahentami, mają bardzo utrudniony dostęp do faktoringu na podstawie faktur, wystawionych podmiotom zagranicznym w walutach obcych. Factris to zmienia – dodaje Tomasz Domagalski.

Factris to firma faktoringowa, należąca do czołowych europejskich fintechów. Oferuje wykup nieprzeterminowanych faktur sprzedażowych, a następnie ściąga należność za fakturę od wierzyciela. Factris także może ubezpieczyć całą transakcję, dzięki czemu firma ma pewność, że należność zostanie zapłacona. Najważniejszymi wyróżnikami Factris są:

1. Możliwość uzyskania finansowania faktur sprzedażowych, wystawionych w euro i w złotówkach kontrahentom w Unii Europejskiej, na równorzędnych zasadach.

2. Wdrożenie komponentu finansowania faktur w euro w polskich firmach faktoringowych.

- Rozmawiamy z lokalnymi firmami faktoringowymi, ponieważ nie musimy ze sobą konkurować na tym polu, lepiej współpracować - mówi Tomasz Domagalski. – Oferujemy nasz komponent faktoringu w walutach obcych, by faktorzy mogli świadczyć jeszcze bardziej kompleksowe usługi faktoringowe.

O Factris

Factris jest firmą fintech z siedzibą w Amsterdamie, której misją jest zapewnienie szybkiego, niedrogiego kapitału dla MŚP w całej Europie za pośrednictwem technologii finansowej ze spersonalizowanym wsparciem. Factris niedawno otrzymał 1. miejsce w branży finansów handlowych na 2021 Go Global Awards, zdobył nagrodę Business Excellence Award 2021 przyznawaną przez Acquisition International Magazine, nagrodę Fintech Innovation Award 2021 przyznawaną przez Finance Monthly oraz został uznany za dostawcę kapitału obrotowego dla MŚP 2020 przez Prestige Awards.

radzka@mcconsultants.pl