Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Imbir – naturalnie na odporność

Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Jednak bez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych.

Imbir w różnych postaciach jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów: herbaty, piwa czy lemoniady. Sproszkowany, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów - nada im intensywnego smaku. Natomiast marynowany imbir doskonale podkreśla smak sushi. Jednak poza wykorzystaniem w kuchni, ma on liczne właściwości lecznicze.

Na odporność

Od setek lat imbir używany jest jako naturalny lek na katar i przeziębienie. Zawarte w nim związki poprawiają odporność organizmu. Natomiast przy przeziębieniu, pomaga nam szybciej się z nim uporać. Jedną z właściwości imbiru są jego właściwości rozgrzewające, które przy grypie i przeziębieniu naturalnie oczyszczają organizm poprzez wypacanie. Jeśli podczas choroby zmagamy się z dolegliwościami zatok, imbir pomoże w oczyszczeniu układu mikrokrążenia. Jego właściwości antybakteryjne świetnie sprawdzą się szczególnie w okresie największych zachorowań.

Dla układu pokarmowego i trawiennego

Zawarte w kłączu imbiru olejki pomagają walczyć z zaburzeniami trawienia. Jest również naturalnym lekarstwem na wzdęcia; ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną i przed podróżą zażywamy specjalne leki, w ich składzie również znajdziemy imbir, ponieważ skutecznie łagodzi on mdłości. Zalecany jest też osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku – pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Na odchudzanie

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, na pewno świetnym pomysłem będzie włączenie do diety imbiru, jako dodatek do potraw i napojów. Właściwości pobudzające, oczyszczające i rozgrzewające sprawiają, że przyspiesza metabolizm. Natomiast dzięki właściwości wytwarzania ciepła w organizmie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Sproszkowany imbir, dodawany chociażby do wody sprawi, że nie będziemy mieli chęci na podjadanie i dłużej będziemy nasyceni.

Źródło: Take a Fruit

 

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KnowledgeHub Fund

Komentarze (6)

  • avatar
    ~Marta Kowalewska 2018-10-24 13:52:05

    Witam! Brozia, wyciskarkę Slow Juicer Philipiak kupisz już za 2800 zł Więcej o niej znajdziesz na stronie: philipiakmilano.pl

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

  • avatar
    ~brozia 2018-10-20 11:06:20

    Taka wyciskarka Philipiaka to ile kosztuje?

  • avatar
    ~rusia 2018-10-13 20:28:53

    Widzę, że Slow Juicer nie mam sama. Jak widac dobry sprzęt szybko znajduje nabywców.

  • avatar
    ~helka 2018-10-08 16:38:42

    Teresa też ją mam w swojej kuchni. Bardzo dobra i pozwala na przygotowanie wyśmienitych soków z warzyw i owoców. Dodatkowe akcesoria pozwalają mielić także mięso.

  • avatar
    ~Michalina 2018-09-30 14:34:22

    Owszem imbir dobra rzecz jednak osobiście wolę nasze warzywa , gotowane na parze równie dobrze uodparniają organizm. Lub gęsty sok warzywno owocowy. Nie ma nic lepszego na uodpornienie.

  • avatar
    ~teresa 2018-09-19 10:25:42

    Imbir świetna rzecz. Często dodaję do gorącej herbaty lub do domowych soków z wyciskarki. Kupiłam wolnoobrotową wyciskarkę Slow Juicer, która bardzo dobrze wyciska owoce i warzywa.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »