Gospodarka » Żywność
Kilka sposobów na zastosowanie masła orzechowego
Zobacz więcej zdjęć » |
Niezależnie od ich rodzaju, takie masło zawsze będzie posiadało charakterystyczny, bardzo wyrazisty smak i półpłynną konsystencję (ze względu na dużą zawartość naturalnych, zdrowych tłuszczy roślinnych).
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Masła orzechowe mogą mieć wiele różnych zastosowań. Oczywiście tym najczęściej spotykanym, jest wspomniane na wstępie stosowanie masła w połączeniu z klasycznymi kanapkami. Tego typu kanapki to przysmak wielu dzieci. Są słodkie, kremowe i bardzo smaczne. Ich wadą jest stosunkowo duża kaloryczność, która dodatkowo potęgowana jest przez dodawanie do takiego masła czekolady. Ze względu na delikatną, półpłynną konsystencję, masła orzechowe doskonale sprawdzają się jako smakowity dodatek do wielu różnych deserów. Z gotowego masła orzechowego możemy przygotować estetyczną i bardzo smaczną polewę do ciasta lub muffinek. Takie masło może posłużyć nam również jako nadzienie do naleśników, gofrów lub tostów przygotowanych na słodko – ciekawą kompozycją jest połączenie masła orzechowego z bananami i ich podgrzanie w tosterze/sandwiczu. Masło orzechowe może być także stosowane jako dodatek do lodowych deserów czy do przekładania wafli.
Ciekawym, dosyć nietypowym zastosowaniem dla tłustego masła orzechowego, jest dodanie go do mięsnej marynaty, w zastępstwie miodu lub innego tłuszczu, chociażby oleju. Połączenie słodkości i orzechowego posmaku z charakterystycznymi ziołami i przyprawami używanymi do marynowania mięsa, nada potrawie niezwykle oryginalnego i wyrazistego smaku. W Stanach Zjednoczonych, gdzie masło orzechowe jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, często stosuje się je do łagodzenia ostrego smaku chili. W naszym kraju masło orzechowe kojarzy się przede wszystkim ze słodkim smakiem, w związku z czym takie połączenia wydają się bardzo nietypowe. Trzeba jednak pamiętać, że oryginalne mało wyrabiane z orzechów, bez dodatku cukru czy czekolady, nigdy nie powinno być słodkie w smaku. Powinno jedynie smakować orzechami i ewentualnie posiadać lekko słonawy posmak.
Oryginalne masła orzechowe najłatwiej znaleźć w Internecie. W stacjonarnych sklepach spożywczych sprzedawane są różne warianty tego masła, na przykład bardzo popularna w naszym kraju Nutella, rzadko jednak trafimy na oryginalny produkt wytworzony z samych orzechów.
Nadesłał:
brenna
|
Komentarze (0)