Dom » Nieruchomość

Kluby sąsiedzkie, boisko, wspólny ogród - tym deweloperzy przyciągają klientów

Lokalizacja i cena - to dla nas zazwyczaj najważniejsze aspekty podczas wyboru mieszkania. Jednak tuż za nimi plasują się osiedlowe udogodnienia, o które coraz częściej dbają deweloperzy. Chcąc wyróżnić się na konkurencyjnym rynku, muszą mieć ich do zaoferowania coraz więcej.

W zieleni, poza centrum

Dzielnice, które dotychczas nie były brane pod uwagę jako idealne miejsce zamieszkania, teraz zyskują na popularności. Z różnych względów - zarówno tych finansowych, jak i związanych z lokalizacją oraz osiedlowymi atrakcjami; takimi jak ogród czy boisko przeznaczone dla mieszkańców. Osoby poszukujące nieruchomości coraz częściej wybierają inwestycje położone z dala od centrum, gdzie na takie udogodnienia po prostu jest miejsce - Myślę, że pandemia mogła mieć wpływ na preferencje klientów związane z zagospodarowaniem terenu osiedla. Dziś przede wszystkim przywiązują oni wagę do ilości i jakości terenów rekreacyjnych w pobliżu osiedla. Części wspólne to już nie tylko klatka schodowa, ale także ogrody, skwery, czy na przykład kluby sąsiedzkie. Dobrze przemyślana infrastruktura osiedlowa tworzy ciekawą opcję do spędzenia wolnego czasu poza domem - mówi Bartłomiej Rzepa, członek zarządu spółki realizującej inwestycję Osiedle Symbioza. Dostęp do wszelakich udogodnień znacząco wpływa na samopoczucie jego mieszkańców. Nie jest przecież tajemnicą, że aktywne spędzanie czasu i obcowanie z przyrodą jest dla nas bardzo korzystne, gdyż doskonale dotlenia i wycisza organizm.

Osiedlowa wspólnota wciąż ważna

Zmęczeni tłokiem, gwarem i miejskim krajobrazem coraz częściej poszukujemy wytchnienia, kierując się w stronę natury, ciszy i spokoju. Atuty takie jak zieleń czy wolna przestrzeń są kluczowe dla szerokiego grona klientów - rodzin z dziećmi, domatorów oraz wszystkich tych, którzy cenią sobie przyjazne otoczenie. Wspólny osiedlowy skwer, ogród, czy dowolna inna namiastka zieleni były przez mieszkańców szczególnie doceniane w czasie pandemii, kiedy to nie mogliśmy sobie pozwolić na swobodne wyjazdy poza obręb najbliższej okolicy. Takie rozwiązania to również świetny sposób na zacieśnianie relacji sąsiedzkich, a te są dla Polaków wyjątkowo ważne. - Klienci mają potrzebę powrotu do osiedli, na których sąsiedzi są dla siebie uprzejmi, dobrze się znają, pomagają sobie nawzajem oraz czuwają nad wzajemnym bezpieczeństwem. Deweloperzy to rozumieją i zaczynają wprowadzać udogodnienia, które sprzyjają zacieśnianiu takich relacji. W naszej inwestycji Symbioza funkcjonuje m.in. klub sąsiedzki, w którym można zorganizować urodziny dziecka, pograć w gry planszowe czy wspólnie oglądać widowiska sportowe. Podczas piłkarskiego EURO 2020 rozegrany tu został turniej w piłkarzyki, który spotkał się z dużym zainteresowaniem i zintegrował mieszkańców - mówi Bartłomiej Rzepa.

Według badań przeprowadzonych przez Fundację Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Instytut Socjologii UAM aż 93% z nas twierdzi, że nawiązywanie kontaktów z sąsiadami jest wskazane i potrzebne, a ponad 70% odwiedza się często przynajmniej z jednym z nich. Dlaczego utrzymywanie takich relacji jest dla nas istotne? Wśród najważniejszych korzyści Polacy wymieniają przede wszystkim możliwość uzyskania pomocy w takich sytuacjach jak np. odebranie paczki czy opieka nad dziećmi. Ważna jest dla nas również przyjazna atmosfera, klimat oraz poczucie bezpieczeństwa. Ponadto, ponad 30% respondentów zapewniało, że zna imiona większości sąsiadów, a co czwarty wie nawet, czym się oni zajmują. Co równie ważne, aż trzech na czterech badanych twierdzi, że incydentalne spotkania na schodach czy w windzie nie wystarczają, aby kogoś dobrze poznać i wejść z nim w głębsze relacje. By tak się stało potrzeba do tego odpowiedniego miejsca, np. terenów zielonych, czy infrastruktury wybudowanej przez dewelopera. Na te elementy w badaniu fundacji UAM wskazało ponad 90% ankietowanych.

Warto pamiętać, że decydując się na określoną nieruchomość, nie kupujemy jej samej, a niejako "w pakiecie" razem z najbliższym otoczeniem. Wybierając wymarzone mieszkanie warto więc zapoznać się z szeroką ofertą dewelopera, a w szczególności tym, jakie dodatkowe udogodnienia oferuje on swoim klientom.

primetimeprpl