Dom » Budownictwo

Komfort cieplny w biurowcu

Nowoczesny biurowiec ma imponujący kształt i wielkość. Czasami przywołuje na myśl dzieło sztuki. Na etapie projektowania niezwykle istotnym elementem komfortu użytkowników biurowca, jest właściwie dobrany system grzewczy.

Przeciętnie w miejscu pracy spędzamy około 40 godzin tygodniowo. To bardzo dużo, dlatego chcemy, aby w miejscu pracy panowała temperatura zgodna z naszym komfortem cieplnym. Dodatkowo dla administratorów budynku taki system ogrzewania powinien być przede wszystkim ekonomiczny, a dla inwestorów łatwy w montażu.

Komfort cieplny
Jednym z zalet prawidłowo wykonanego budynku jest zapewnienie użytkownikom komfortu cieplnego. Na komfort cieplny składają się następujące czynniki: temperatura, wilgotność względna, prędkość cyrkulacji, ilość świeżego powietrza. Kolejnym czynnikiem jest aspekt ekonomiczny, tym bardziej że w biurze przebywamy tylko w określonych godzinach i dniach tygodnia. Właściwym rozwiązaniem będzie zastosowanie grzejników, które szybko reagują na zmiany zapotrzebowania ciepła w instalacji. Przykładem takim są grzejniki aluminiowe włoskiej firmy Fondital i Nova Florida. Wykonane są one z lekkiego aluminium. Niska waga grzejnika i mniejsza zawartość wody przekłada się na mniejszą inercję cieplną i szybszą reakcję na zmiany zapotrzebowania ciepła w pomieszczeniu. Użytkownicy swobodnie mogą dostosowywać temperaturę wnętrza do swoich potrzeb. Niska waga grzejnika, to także łatwość i szybkość montażu.

Walory estetyczne
Drugim niezwykle istotnym elementem w nowoczesnym, pięknym biurowcu jest dobór ogrzewania pod kątem estetycznym. Grzejnik powinien być użyteczny, ale także harmonijny z wnętrzem. Gama grzejników Fondital i Nova Florida poddana została dwuetapowemu lakierowaniu – metodą anaforezy i proszkową. Dzięki temu powierzchnia grzejnika jest idealnie gładka i błyszcząca. Każdy element został pomalowany ze wszystkich stron co pozwala na swobodne rozkręcanie i skręcanie zestawów, tworząc moduły, które idealnie można dopasować do pomieszczenia pod względem jego mocy cieplnej. Taki grzejnik nie trzeba zakrywać i stosować np. drewnianej osłony, która tylko zmniejszy promieniowane cieplne, a czasem radykalnie pogorszy konwekcję. www.fondital.it.

Przykładowe ceny grzejników Fondital i Nova Florida:
Modele z gamy S4 (ceny zawierają VAT)
350 - 38,11 zł
500 - 33,99 zł
600 - 42,70 zł
800 - 52,42 zł

Modele z gamy S3 (oprócz modelu Serir)
500/100  27 zł

Kontakt do mediów: