Firma » Finanse

Koncesja dla spółki

Koncesja jest aktem administracyjnym, który upoważnia koncesjonariusza (przedsiębiorcę starającego się o uzyskanie koncesji) do prowadzenia działalności gospodarczej ściśle określonej. Akt ten wydawany jest przez organ koncesyjny.

Działalność wymagająca koncesji to taka, która ma szczególne znaczenia ze względu na bezpieczeństwo obywateli, państwa lub inny ważny interes publiczny.

W  rozdziale 4 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej szczegółowo określone jest jaka działalność gospodarcza wymaga uzyskania koncesji. Uzyskania koncesji wymaga działalność w zakresie:

• poszukiwania, rozpoznawania złóż węglowodorów oraz kopalin stałych objętych własnością górniczą, poszukiwania lub rozpoznawania kompleksu podziemnego składowania dwutlenku węgla, wydobywania kopalin ze złóż, podziemnego bezzbiornikowego magazynowania substancji, podziemnego składowania odpadów oraz podziemnego składowania dwutlenku węgla,

• wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią i amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym,

• wytwarzania, przetwarzania, magazynowania lub przeładunku, przesyłania, dystrybucji i obrotu paliwami i energią,

• przesyłania dwutlenku węgla w celu jego podziemnego składowania,

• ochrony osób i mienia,

• rozpowszechniania programów radiowych i telewizyjnych, z wyłączeniem programów rozpowszechnianych wyłącznie w systemie teleinformatycznym, które nie są rozprowadzane naziemnie, satelitarnie lub w sieciach kablowych,

• przewozów lotniczych,

• prowadzenia kasyna gry.

Udzielenie, odmowa udzielenia, zmiana oraz cofnięcie koncesji następuje w drodze decyzji administracyjnej. Decyduje o tym minister właściwy ze względu na przedmiot działalności, podlegającej koncesjonowaniu.

Organ koncesyjny może określić szczegółowe warunki wykonywania działalności gospodarczej, która wymaga koncesji. Aby uzyskać koncesję konieczne jest złożenie odpowiedniego wniosku, który powinien zawierać:

• dane przedsiębiorcy - nazwę, siedzibę, adres lub miejsce zamieszkania, adres wykonywania działalności,

• numer identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numer w rejestrze przedsiębiorców lub ewidencji działalności gospodarczej,

• określenie rodzaju, a także zakresu wykonywanej działalności, na którą ma być wydana koncesja.

Organ koncesyjny zarządza przetarg na udzielenie koncesji w przypadku, gdy liczba przedsiębiorców starających się o uzyskanie koncesji jest wyższa niż liczba koncesji przewidzianych do udzielenia.

Koncesja dla spółki  udzielana jest na określony w przepisach czas. Koncesji udziela się na czas nie krótszy niż 5 lat, ale także nie dłuższy niż 50 lat. Warto wiedzieć natomiast, że koncesję na ochronę osób i mienia wydaje się na czas nieokreślony.

Samodzielne próby uzyskania koncesji mogą kończyć się niepowodzeniem dlatego też podczas starania się o jej uzyskanie warto jest skorzystać z pomocy firmy, która oferuje doradztwo w tym zakresie.

Sprawdź w jaki sposób może być pozyskana koncesja dla spółki!

Konsultant_Finansowy