Społeczeństwo » Społeczeństwo

Korzyści dla mieszkańców, lokalnych szkół i całego środowiska!

Lublin od 2008 roku aktywnie współpracuje z Organizacją Odzysku Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego ElektroEko, w zakresie tworzenia efektywnego i funkcjonalnego systemu zbierania elektrośmieci.

Od kwietnia 2013 roku miasto uczestniczy także w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Moje miasto bez elektrośmieci”. Korzyści czerpią nie tylko mieszkańcy, którzy mają do dyspozycji dedykowane punkty zbierania i usługę bezpłatnego odbioru elektrośmieci z domu, ale także lokalne szkoły.

Skuteczność wdrożonego systemu zbierania elektrośmieci w Lublinie potwierdzają liczby. Od samego początku współpracy miasta z ElektroEko zebrano ponad 2000 ton zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego a mieszkańcy blisko 2000 razy skorzystali z usługi bezpłatnego odbioru elektrośmieci bezpośrednio z domu.

Dzięki wieloletniej współpracy z ElektroEko, mieszkańcy Lublina mają zapewniony kompletny i efektywny system zbiórki elektrośmieci, a korzyści z wdrożenia programu „Moje miasto bez elektrośmieci” mogą czerpać również lokalne szkoły. W mieście działa aż sześć punktów zbierania, w których za przyniesione elektrośmieci wydawane są kupony Funduszu Oświatowego. Te zaś, po przekazaniu ich szkołom podstawowym biorącym udział
w programie, przeliczane są na punkty, które placówki mogą wymieniać na atrakcyjne pomoce dydaktyczne. Tak rozbudowany system zbierania jest niewątpliwie dużym udogodnieniem dla mieszkańców, a działania edukacyjne programu „Moje miasto bez elektrośmieci” odgrywają istotną rolę w podnoszeniu świadomości społecznej, w kwestii prawidłowego pozbywania się odpadów niebezpiecznych.
mówi …. z Urzędu Miasta w Lublinie.

Partnerem stworzonego przez ElektroEko programu jest Urząd Miasta w Lublinie, a udział

w nim nie łączy się z żadnymi kosztami dla samorządu i mieszkańców miasta.

Wszelkie wydatki związane ze zbiórką, transportem oraz przetworzeniem zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego bierze na siebie ElektroEko. Dlaczego? Wynika to z naszego statutu – działamy jako organizacja not – for – profit. Oznacza to, że wszystkie środki przeznaczamy na rozbudowę sytemu zarządzania ZSEE oraz na prowadzenie działań edukacyjnych związanych z prawidłowym postępowaniem z elektrośmieciami. Nasze doświadczenie i wiedza ekspertów ElektroEko od lat są przekuwane na liczne korzyści zarówno dla Lublina, jak i jego mieszkańców – zaznacza Grzegorz Skrzypczak, Prezes Zarządu ElektroEko.

Jak pozbyć się zużytej pralki bez wychodzenia z domu

Posiadacze dużych elektrośmieci, takich jak np. lodówki, pralki, kuchenki elektryczne, duże telewizory mogą pozbyć się ich bez konieczności wychodzenia z domu, a w dodatku zupełnie za darmo. Jak? Aby zamówić tą usługę wystarczy zadzwonić pod numer 2222 333 00 lub wejść na stronę www.elektrosmieci.pl i wypełnić internetowy formularz. Odpowiednio przygotowany sprzęt (odłączony od prądu, wodociągów oraz instalacji gazowej) odbierany jest ze wskazanej lokalizacji w ustalonym terminie. A co ze śmieciami mniejszych rozmiarów?

Dedykowane punkty zbiórki ZSEE

Do dyspozycji mieszkańców Lublina oddano aż sześć publiczne punkty zbierania: jeden stały, czynne w każdą ostatnią sobotę miesiąca. Przyniesiony przez mieszkańców zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, przyjmowany jest w każdej ilości, bezpłatnie.

Adres punktu zbierania

Godziny otwarcia

Obi - ul. Chemiczna 2

Tesco – ul. Orkana 4

E. Leclerc - ul. Turystyczna 1

E. Leclerc - ul. Zana 19

Real – ul. Chodźki 14

Ogród Botaniczny UMCS Parking od ul. Willowej

Ostatnia sobota miesiąca w godz. 9-14

W zamian za elektrośmieci oddawane do dedykowanych punktów zbierania szkołom przydzielane są kupony. Te z kolei przeliczane na punkty, które placówki oświatowe mogą wymieniać na opłacane z Funduszu Oświatowego materiały i pomoce edukacyjne m.in. tablice multimedialne, rzutniki czy też ławki, krzesła lub szafy – według potrzeb szkół.

Kupony mogą być zbierane nie tylko przez nauczycieli i uczniów, ale również przez ich rodziny, znajomych czy sąsiadów. Im mocniej społeczność związana z daną placówką edukacyjną zaangażuje się w zbiórkę elektrośmieci, a następnie oddawanie ich do punktów zbierania prowadzonych przez ElektroEko i Urząd Miasta, tym większą liczbę kuponów otrzyma szkoła. To od mobilizacji społeczności lokalnej zależy więc, na jakim poziomie placówka edukacyjna będzie mogła korzystać z Funduszu Oświatowego.

ElektroEko