Firma » Bankowość

Kredyt Bank zwiększa udziały w rynku depozytów

Na 20 marca 2009 roku łączna wartość depozytów powierzonych Kredyt Bankowi przez klientów indywidualnych wynosiła 12,8 mld zł, tj. to o 2,2 mld zł więcej w porównaniu z końcem grudnia 2008 roku.

Według danych Narodowego Banku Polskiego, na koniec lutego 2009 r. na rachunkach w Kredyt Banku ulokowanych było 3,86% wartości depozytów gospodarstw domowych w całym sektorze bankowym, wobec 3,75% na koniec stycznia 2009 r. i 3,45% na koniec grudnia 2008 r.

- Od początku roku aktywnie pozyskujemy depozyty klientów. A liczby nie kłamią. Rośniemy bowiem trzy razy szybciej niż rynek - dynamika przyrostu depozytów w okresie luty 2009/grudzień 2008 wyniosła 118,55% wobec 105,86%. Zamierzamy utrzymać ten wzrostowy trend - zapowiada Maciej Bardan, prezes Zarządu Kredyt Banku.

W całym 2008 roku bank pozyskał prawie 1,5 mld zł depozytów od klientów indywidualnych.

- Dla wszystkich klientów, którzy skorzystali z naszej oferty depozytowej na początku roku, przygotowaliśmy ciekawe propozycje - zaczynając od jednego z najwyżej oprocentowanych kont oszczędnościowych, poprzez atrakcyjnie oprocentowaną 3-miesięczną Lokatę Złotą oraz negocjowanie warunków dla kwot powyżej 20 tys. zł w ramach specjalnej Lokaty Porozmawiajmy. Każdego klienta zapraszamy na indywidualne spotkanie z doradcą, aby wybrać najlepszą ofertę depozytową. Wyższym oprocentowaniem premiujemy lojalnych klientów banku - podkreśla Tomasz Molenda, dyrektor Biura Strategii Marketingowej.

Klientom, którzy są zainteresowani lokowaniem środków na bezpiecznych, a jednocześnie atrakcyjnych pod względem zwrotu depozytach, Kredyt Bank proponuje obecnie 3-miesięczną Lokatę Złotą o oprocentowaniu 6%. Minimalny wkład wynosi 1000 zł.

Ci, którzy zamierzają oszczędzać, ale nie chcą zablokować środków na dłuższy okres,  mogą otworzyć Konto Oszczędnościowe, jedno z najwyżej oprocentowanych na rynku. Już od 1 tys. zł oprocentowanie wynosi 5%, od 20 tys. zł 5,25%, a od 50 tys. zł 5,5%. Bank nie pobiera opłat za prowadzenie Konta. Nie wymaga też od klientów otwierania jednocześnie rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego.

W ofercie dostępne są także znane od lat fundusze i programy inwestycyjne z ochroną kapitału. Na koniec lutego KBC TFI miało ponad 60% udziału w rynku funduszy z ochroną kapitału i do tej pory wprowadziło na rynek ponad 30 produktów tego typu. Ostatnio oferowany fundusz KBC Roczna Premia FIZ, gwarantujący oprócz ochrony kapitału 9,3% zysku po pierwszym roku inwestycji, zebrał ponad 21 mln zł od ponad 1000 inwestorów. Obecnie dużym zainteresowaniem klientów cieszy się inwestycja w spółki z sektora alternatywnych źródeł energii, która wzmocniona jest 10% 3-miesięczną lokatą. W Program Inwestycyjny EKO ENERGIA można zainwestować do końca kwietnia.

Planowane jest dalsze poszerzanie oferty, która w obecnych czasach jest dobrym rozwiązaniem dla inwestorów oczekujących zarówno możliwości uzyskania atrakcyjnych zysków, jak i ochrony zainwestowanych środków. Istotną pomocą dla klienta w wyborze odpowiedniego produktu jest Kompas Finansowy, który analizując jego cele i potrzeby finansowe oraz skłonność do ponoszenia ryzyka, pomaga wybrać najlepsze formy inwestowania i pomnażania oszczędności.

ap