Zdrowie » Medycyna

Masz ciągły kłopot z cholesterolem?

Cholesterol jest nader istotnym komponentem wszystkich błon komórkowych, z niego wytwarzają kwasy żółciowe, kortykosterydy a także hormony płciowe.

Redukując spożywanie produktów zawierających tłuszcz i cholesterol, stajemy się narażeni na zaburzenia z hormonami. Cholesterol zmienia się w witaminę D3. Jest on komponentem lipoprotein osocza, chroni krwinki przed oddziaływaniem różnych substancji toksycznych.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W organizmie powinno być 140 g cholesterolu całkowitego. Zdecydowana większość mieści się w: mózgu, nadnerczach, wątrobie gdzie jest produkowany i gdzie się rozkłada.

Mało kto wie, że aż 60-80% cholesterolu jest produkowane przez nasz organizm, a tylko 20-30% dostarczamy wraz z jedzeniem. Ciało człowieka codziennie potrzebuje łącznie z pożywieniem 300 mg cholesterolu. Duża jego ilość jest w stanie sprawić miażdżyce, zły cholesterol akumuluje wewnątrz ścian naczyń krwionośnych.

Zwiększony zły cholesterol LDL we krwi jest w stanie podwajać zachorowalność na Alzheimera. Występowanie cholesterolu w złogach beta amyloidu jest w stanie nasilać postępowanie schorzenia, dokonując zniszczeń tkanki mózgowej. Alzhaimer jest postępującą chorobą neurologiczną, która występuje u ludzi po 50. roku życia. Objawia się uszkodzeniami w pamięci.

Najnowsze badania informują, że zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa możliwość rozwoju Alzheimera. Specjaliści z Japonii poddali badaniom mózgi 147 osób – 76 mężczyzn i 71 kobiet. Pośród tych osób, 34% miało oznaki demencji. W mózgu 86% wszystkich przebadanych osób posiadających wysoki cholesterol zauważono cząsteczki. beta amyloidu. Pomimo że cholesterol LDL znalazł się w blaszkach beta amyloidu, dobrze nie jest odkryte, w jaki sposób oddziałuje, na postęp Alzhaimera.

Jak obniżyć cholesterol? Trzeba po pierwsze zmienić dietę. Największe stężenie cholesterolu występuje w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, w smalcu,, maśle, serach, mięsie, mleku. Sporządzając prawidłową dietę antycholesterolową, na pewno uda się obniżyć zawartość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze roślinne posiadają dobry wpływ na strukturę cholesterolu. Do diety należy dodać przynajmniej dwa razy w tygodniu ryby morskie, które posiadają wielo nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jeszcze jak obniżyć cholesterol? Zażywając suplementy diety, godnym spróbowania jest np. cholestone lub również dostępny w aptekach błonnik. Zjadanie błonnika powoduje redukcje cholesterolu. Ponadto, owoce i warzywa są bogate w witaminy C i beta-karotenu, a oleje dostarczają witaminy E. Maja działanie przeciwutleniające, co zwalcza zły cholesterol.

Także właściwa ilość posiłków jest bardzo istotna. Powinno się zjadać coś 4-5 razy dziennie, gdyż jedzenie 1-2 razy w ciągu dnia powoduje wzrost cholesterolu. Warto zwrócić uwagę na swoją dietę i wyeliminować zły cholesterol który może przyczynić do wielu ciężkich chorób. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »