Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Nauka pisania z tablicą interaktywną

Naukowcy dowodzą, że pisanie poprawnie trzymanym piórem poprawia koncentrację oraz ułatwia późniejszą naukę czytania. Tablica interaktywna Interwrite DualBoard ze specjalnie zaprojektowanymi dla edukacji elektronicznymi pisakami, ma tę przewagę nad innymi tablicami, że pomaga w nauce pisania.

Użycie pisaka Interwrite, wielkością i wyglądem przypominającego tradycyjny długopis, wymaga od dziecka odpowiedniej koordynacji czynności wizualno-motorycznych oraz percepcji. Te z kolei mają duże znaczenie w procesie zapamiętywania.

W raporcie opublikowanym przez francuską Agencję Szkolenia Nauczycieli czytamy, że w kraju tym od najmłodszych lat dużą wagę przywiązuje się do nauki poprawnego trzymania pióra czy ołówka, a co za tym idzie ładnego pisania. Już trzylatki mają ćwiczenia z rozwoju zdolności motorycznych. Maluchy wykonują ćwiczenia mięśni ramion, pleców i dłoni. Rysują okręgi i kreślą linie od lewej do prawej strony, aby wyrobić koordynacje ruchów tak ważną w nauce pisania

Dlatego idealnym rozwiązaniem są pisaki Interwrite, które wraz z tablicą interaktywną Interwrite DualBoard stanowią nowoczesne rozwiązanie dla edukacji. Korzystanie z pisaków usprawnia motorykę, zapamiętywanie, koncentrację oraz umiejętność kojarzenia u dzieci. Posługiwanie się pisakiem jest również ważne z innego powodu: uczeni obawiają się, że dzieci, które od najmłodszych lat piszą na klawiaturze komputera nie mają dobrze wykształconych mięśni odpowiedzialnych za ładny charakter pisma.

Warto dodać, że pisak pełni również funkcję myszki. Ma podobnie jak ona prawy i lewy przycisk. Stąd świetnie nadaje się do szybkiej i precyzyjnej nawigacji - przesuwania góra, dół edytowanego tekstu, zamykania i otwierania dokumentów. Poza tym pomaga w kopiowaniu, wklejaniu i zaznaczaniu tekstu. Pisak jest świetnym narzędziem do wykonywania precyzyjnych wykresów, rysowania figur geometrycznych czy wypełniania arkuszy kalkulacyjnych, które następnie można w różnych formatach edytować.

Korzyści płynące z używania tablicy interaktywnej Interwrite DualBoard wraz z pisakami są ogromne dlatego warto o tym pamiętać decydując się na zakup tych nowoczesnych pomocy dydaktycznych do szkoły.

O Agraf Sp. z o.o.

Firma Agraf Sp. z o.o. jest wyłącznym dystrybutorem tablic interaktywnych, bezprzewodowych tabletów, pilotów do testów oraz oprogramowania, składających się na system Interwrite amerykańskiej korporacji eInstruction. Od początku swego istnienia (od 1987 roku), Agraf zajmuje się sprzedażą kompleksowych rozwiązań dla branży edukacyjnej poprzez ogólnopolską sieć autoryzowanych dealerów, dając pełne wsparcie, obejmujące szkolenia, pomoc techniczną i serwis, a co najważniejsze, służąc wiedzą i fachowym doradztwem w doborze optymalnych rozwiązań.

Dane kontaktowe:

Agraf Sp. z o.o.