Dom » Nieruchomość

Nexity promuje sztukę we wnętrzach osiedla City Vibe

Kraków kojarzony jest z bogatą historią, niezwykłą architekturą i wieloma zabytkami. Od kilku lat jest także stolicą sztuki współczesnej, w tym nurtu zwanego street art’em. Ten potencjał dostrzega Nexity Polska zapraszając do współpracy artystę i architekta Tomasza Trzupka.

Jak pokazały wyniki badania Nexity, części wspólne nieruchomości są istotne dla aż 44% Polaków, którzy kupili mieszkanie w trakcie ostatnich 10 lat. W odpowiedzi na tę potrzebę firma zdecydowała się na podjęcie współpracy z urodzonym w Krakowie artystą, Tomaszem Trzupkiem.

Kraków przedstawiony okiem artysty

Autor projektu zdecydował się na powrót do przeszłości i stworzenie grafik na podstawie własnych, autobiograficznych przeżyć i doświadczeń. Tomasz Trzupek urodził się i wychował w Krakowie, tam też rozpoczął swoją przygodę z deskorolką. Jak sam twierdzi - Poruszenie tematu „Street Culture” stanowiło dla mnie wyzwanie nie ze względu na trudność interpretacji, ale właśnie na jej pozorną oczywistość. Połączenie pasji i znajomości miasta pozwoliło artyście na zbudowanie historii skatera przemierzającego klimatyczne uliczki Krakowa.

Podczas realizacji pierwszego etapu inwestycji City Vibe i powstawania budynku Street Culture chcieliśmy stworzyć przestrzeń nawiązującą do historii miasta, jego architektury i zabytków. Dzięki stworzonym przez artystę grafikom mieszkańcy osiedla każdego dnia będą mogli odbywać „podróż” uliczkami miasta i poznawać je z innej perspektywy – tłumaczy Marta Skarżyńska, Dyrektor Działu Marketingu i Produktu Nexity Polska

Street art’owa mapa Krakowa

W historii opowiedzianej w formie komiksu mieszkańcy mogą wraz z jej głównym bohaterem odbyć podróż do najciekawszych i najbardziej znanych miejsc w Krakowie. Podczas wycieczki z deskorolkarzem przemierzającym miasto pomiędzy dorożkami i melexami, lokatorzy miną uliczną galerię koło Bramy Floriańskiej, Lajkonika na Placu Marii Magdaleny i pomnik Grunwaldzki, a także zobaczą paradę smoków na Wawelu.

Oryginalne wizualizacje utrzymane w stylu sztuki ulicznej sprawią, że wnętrza budynku Street Culture zyskają niepowtarzalną, artystyczną perspektywę, stając się w pewnym stopniu street art’ową galerią.

Zjawisko jeżdżenia na „streecie” w Krakowie ma swoją unikatową specyfikę, tu nie jeździ się tylko po miejscówkach, tutaj mimowolnie zwiedza się i doświadcza jednego z największych miast w Polsce, pełnego ulicznych grajków, artystów i spontanicznych wydarzeń. – dodaje architekt Tomasz Trzupek

Prace Tomasza Trzupka można także oglądać na Instagramie @trzupki, gdzie publikowane są jego prace malarskie, które tworzy w duecie z żoną.

AZ_2018