Firma » Bankowość

Niższe marże dla kredytów mieszkaniowych

Kredyt Bank obniżył marże dla kredytów mieszkaniowych - o 0,4 p.p. dla euro, a o 0,3 p.p. dla złotówek.

Marże kredytu hipotecznego Ekstralokum w złotych spadły do poziomu od 2,6 %, natomiast w euro od 2,8%.

Obecnie oprocentowanie kredytu mieszkaniowego, opartego o stawki rynkowe wynosi:

• PLN od 6,79%
  • EUR od 3,75%

Wprowadzona zmiana pozwoli Bankowi skutecznie konkurować na rynku. Obecnie kredyt w euro jest jednym z niżej oprocentowanych na rynku. W tym roku planujemy udzielenie 14 tys. kredytów mieszkaniowych - mówi Anna Dąbkowska manager kredytów w Kredyt Banku. W zeszłym roku zostaliśmy wyróżnieni przez miesięcznik Bank, otrzymując nagrodę główną w kategorii „Kredytowanie nieruchomości". Rok 2009 zakończyliśmy udziałem w rynku na poziomie 6,35% - znajdujemy się w pierwszej piątce banków. Chcemy utrzymać wiodącą pozycję na rynku kredytów mieszkaniowych.

W tym roku do oferty powróciły kredyty denominowane w euro, które po obecnej obniżce marży są jednymi z niżej oprocentowanych na rynku.

Kredyt mieszkaniowy Ekstralokum może być przeznaczony na dowolny cel mieszkaniowy, w tym spłatę kredytu mieszkaniowego w innym banku. Maksymalne LtV dla złotówek wynosi 80%, z możliwością podwyższenia do 100% po opłaceniu prowizji od brakującego wkładu własnego, natomiast 70% dla euro.

Zabezpieczeniem jest hipoteka oraz cesja z polisy ubezpieczeniowej. Każdy, kto wykupi długoterminowe ubezpieczenie nieruchomości w Kredyt Banku obniża marżę kredytu o 0,1 p.p.

Poza kredytem mieszkaniowym w ofercie banku znajduje się pożyczka hipoteczna ambicja, którą można przeznaczyć na dowolny cel.

ap