Społeczeństwo » Społeczeństwo

Odbierz płytę z niezwykłymi bajkami i pomóż dzieciom

Dzieci kochają pluszaki i uwielbiają bajki. To z myślą o nich powstała niezwykła płyta, na której historie o pluszowych misiach, łosiach czy myszkach opowiadają znani łodzianie oraz mieszkańcy naszego miasta.

W najbliższy weekend będzie można ją otrzymać, pomagając dzieciom. Wystarczy kupić pluszaka w IKEA Łódź i wrzucić go do urny za kasami. Płytę z bajkami możemy podarować dziecku, które kochamy, a przekazana przez nas zabawka pluszowa stanie się magicznym prezentem dla malucha, które z powodu nieszczęśliwego wypadku czy choroby trafi do karetki.

Na płycie znajduje się 25 bajek, które napisali i nagrali m.in. Prezydent Hanna Zdanowska, Artur Partyka, Jan Tomaszewski, Bronisław Wrocławski, Marieta Żukowska i zespół Blue Cafe. Każda z bajek to niezwykła historia pluszaka. Dzięki płycie dzieci poznają historie: zagubionego słonika, który odnalazł swoją drogę, misia, który dzięki pomocy przyjaciół zaczął się uśmiechać czy przyjaznego krokodyla, który uratował rodzinę szczurków Szczurkowskich.

- Płyta „Każdy pluszak to historia” to nie tylko piękne bajki. To przede wszystkim uśmiech dzieci, która był nadrzędnym celem tej akcji. Nasze zabawki już kolejny rok z rzędu przekazujemy Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi, skąd trafiają do najmłodszych w karetkach. Kolorowe pluszaki pomogą im przetrwać trudny czas pobytu w szpitalu i zniwelują stres – mówi Magdalena Rozengart, kierownik IKEA Łódź.

Płytę, wydaną w limitowanej edycji, będzie można otrzymać w weekend, 17 i 18 grudnia. Wystarczy przekazać nowego pluszaka dzieciom za pośrednictwem IKEA Łódź. Pierwsze 1 000 osób, które zarówno w sobotę, jak i niedzielę, wrzuci do urny za kasami pluszka IKEA, otrzyma w prezencie płytę z bajkami „Każdy pluszak to historia”.

2 000 płyt, które przygotowaliśmy, to co najmniej 2 000 dzieci, do których w trudnym dla nich momencie trafi kolorowy, przyjacielski pluszak – zachęca Magdalena Rozengart.

Zbiórka nowych pluszaków IKEA dla Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi to lokalny wymiar kampanii „1 euro to majątek” prowadzonej już od 8 lat. W okresie od 2 listopada do 24 grudnia ze sprzedaży każdej zabawki pluszowej, książeczki dla dzieci lub dania dziecięcego w restauracji, IKEA przekaże 1 euro na wsparcie programów edukacyjnych prowadzonych na całym świecie przez UNICEF i Save the Children.

Bajkę na płytę „Każdy pluszak to historia” napisali i nagrali:

Hanna Zdanowska – Prezydent Miasta Łodzi

John Godson – poseł na Sejm RP

Jan Tomaszewski – poseł na Sejm RP, bramkarz, reprezentant Polski

Małgorzata Niemczyk – posłanka na Sejm RP, siatkarka, reprezentantka Polski

Ryszard Bonisławski – senator RP, prezes Towarzystwa Przyjaciół Łodzi

Prof. Jacek Moll - kierownik Kliniki Kardiochirurgii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

Artur Partyka - lekkoatleta, skoczek wzwyż, trzykrotny medalista olimpijski

Blue Cafe – zespół muzyczny

Michał Wiśniewski – lider zespołu Ich Troje

Monika Kuszyńska - wokalistka

Bronisław Wrocławski – aktor teatralny i filmowy

Marieta Żukowska – aktorka teatralna, filmowa i serialowa

Agata Wojtkiewicz – projektantka mody

Joanna Delbar – prezes Agencji PR Telma Group Communications, członkini inicjatywy Johna Godsona „Partnerstwo na rzecz walki z ubóstwem w Łodzi"

Barbara Piegdoń-Adamczyk – redaktor naczelna Gazety Wyborczej Łódź

Marcin Kowalczyk – redaktor naczelny Expressu Ilustrowanego

Monika Marczyńska – szef redakcji Fakt Łódź

Magdalena Michalak – dziennikarka TVP Łódź

Jacek Grudzień – dziennikarz TVP Łódź i Radia Łódź

Krzysztof Skrzypkowski – dziennikarz Radia Eska

Sławomir Macias - dziennikarz, muzyk, producent muzyczny

Magdalena Rozengart – kierownik IKEA Łódź

Andrzej Cieślik – dyrektor Portu Łódź

Emilia Lange-Cichocka - menadżer działu marketingu Portu Łódź

Beata Pelc - zwyciężyła w konkursie na najlepszą bajkę ogłoszonym wśród pracowników IKEA Łódź

Projekt wspierało studio Noize Point, mieszczące się w Łodzi, przy Piotrkowskiej 81/29, w którym nagrywane były bajki.

Wszystkie bajki można odsłuchać na stronie internetowej: www.IKEA.pl/lodz.

Katarzyna Rąkowska