Zdrowie » Ciało
Pijmy na zdrowie
Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Brak wody w organizmie zaczyna objawiać się o wiele szybciej niż niedobór jedzenia. Mózg jest wtedy gorzej ukrwiony, spada zdolność koncentracji, pojawiają się zaburzenia pamięci. Człowiek odwodniony cierpi też na uporczywe bóle głowy, ma kłopoty z trawieniem, odczuwa dolegliwości sercowe.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
PIJ POWOLI
Woda ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, dostarcza wielu ważnych makro-elementów i mikroelementów. Ich źródłem jest naturalna woda mineralna. Zawarte w niej minerały, w łatwo przyswajalnej formie, korzystnie wpływają na zdrowie i uzupełniają niedobory składników mineralnych. Warto pamiętać, że zbyt wysoka zawartość niektórych minerałów może być przyczyną ich kumulacji w wątrobie lub nerkach, a to z kolei może sprzyjać rozwojowi niektórych chorób. Zbyt wysoki poziom sodu bywa powodem nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek.
Jeśli chcemy wzmocnić kości i zapobiegać próchnicy, wybierzmy wodę z fluorem i większymi ilościami wapnia. Wapń działa też korzystnie na procesy krzepnięcia krwi i pracę mięśnia sercowego. Osobom z zaburzeniami układu nerwowego, mającym trudności z zasypianiem polecane są wody z większą ilością magnezu. Popijaj wodę przez cały dzień, nie tylko wtedy, gdy odczuwasz pragnienie. W ten sposób uchronisz przed obciążeniem swój układ krążenia.
Pij również pół godziny przed i dwie godziny po posiłku. Woda nie rozrzedza wtedy soków trawiennych, dobrze wpływa na trawienie, nie obciąża żołądka. Pamiętaj też, żeby pić powoli, małymi łykami. Nagłe wypicie większej porcji wody, np. całej szklanki, rozcieńcza osocze i hamuje wydzielanie hormonu antydiuretycznego ADH, którego zadanie polega na zawracaniu wody z moczu, czyli chroni organizm przed odwodnieniem.
WODA A ZDROWIE
Jaką wodę wybrać i ile jej pić -informacji na ten temat udzielił nam lekarz internista dr Bogusław Skórka: - Zapotrzebowanie na wodę zależy od klimatu, rodzaju pracy, aktywności ruchowej, ilości spożywanych posiłków, ale także wieku i stanu zdrowia. Przyjmuje się, że jest to około dwóch litrów płynów dziennie, z czego większość (1,5l) powinna stanowić woda mineralna. W czasie upałów oraz wysiłku fizycznego te ilości powinny znacznie wzrosnąć.
Kobiety powinny wypijać znacznie więcej wody w okresie odchudzania, ciąży i karmienia piersią - mówi dr Skórka. -Matki karmiące powinny zwiększyć ilość spożywanej wody nawet do jednego litra powyżej dziennej ilości zalecanej dla kobiet tzn powinny wypijać około trzech litrów wody dziennie.
Powszechnie sądzi się, że tylko w lecie należy kontrolować ilości spożytej wody. Rzeczywiście, z potem tracimy wiele ważnych składników i powinniśmy znacznie częściej sięgać po wodę - najlepiej wysoko zmi-neralizowaną. Kiedy w gorące dni pijemy nisko zmineralizo-waną lub źródlaną, rozcieńczamy elektrolity, co powoduję osłabienie organizmu. Staje się to szczególnie niebezpieczne podczas intensywnego wysiłku fizycznego i może, w skrajnych przypadkach, doprowadzić nawet do śmierci.
Większość z nas zapomina jednak, że w zimie, zwłaszcza w czasie mrozów, zapotrzebowanie na wodę wzrasta podobnie jak latem. Oczywiście wtedy zalecane jest picie wody w temperaturze pokojowej, kupowanej w mniejszych butelkach tak, by nie zdążyły się rozwinąć w niej bakterie. Wodę najlepiej pić małymi porcjami po 100-150 ml. Popularne jest to, że woda nie gazowana jest zdrowsza od gazowanej. Nie jest to prawda. Woda gazowana jest bardzo orzeźwiająca i poprawia samopoczucie. Dzięki obecności dwutlenku węgla obniża się pH wody, co sprawia, że nie rozwijają się w niej bakterie tak szybko jak w nie gazowanej. Lekko gazowana poprawia pracę trzustki.
Przeciwwskazaniem do picia wody gazowanej są zaburzenia trawienia, nadkwasota oraz choroby gardła i strun głosowych - ostrzega dr Skórka. Dużo groźniejszym mitem jest lansowana przez reklamy moda na wodę niskosodową.
Sód jest bardzo ważnym składnikiem. Jego niedobór lub nadmiar mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ten pierwiastek wpływa na gospodarkę wodną organizmu i zapobiega odwodnieniu, dlatego szczególnie w czasie wysiłku fizycznego lub upału warto pić wodę sodową. Co więcej wypicie butelki takiej wody wpływa w bardzo niewielkim stopniu na nasz bilans sodowy. Jedynie chorzy na nadciśnienie, cukrzycę lub serce powinni zrezygnować z wód z wysoką zawartością sodu. Warto zastanowić się, jakie składniki powinna zawierać woda mineralna, by jak najlepiej służyła naszemu zdrowiu. Na pewno powinna zawierać magnez i wapń, których niedobór dotyka wielu z nas. Dobra woda powinna zawierać co najmniej 50 do 150 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia (w proporcji 1:2).
Magnez zapobiega zawałom serca, miażdżycy i przeciwdziała stresowi - mówi dr Skórka. - Natomiast wapń jest głównym budulcem kości, wpływa korzystnie na przemianę materii oraz zapobiega osteoporozie. Innymi istotnymi składnikami są wodorowęglany, które mają duży wpływ na równowagę kwasowo-zasadową. Przynoszą ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę.
Nadmiar wody z dużą ilością wodorowęglanów może jednak zakłócić procesy trawienne. Innymi ważnymi składnikami wód mineralnych są: chlorki i sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo oraz dwutlenek węgla. Oczywiście najlepiej wybierać taką wodę, która w największym stopniu odpowiada zapotrzebowaniom naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, że najzdrowsza jest woda mineralna średnio a czasem nawet wysoko zmineralizowana.
WODA A RYNEK
Dziś rynek wód jest podzielony niemal równo między wodę gazowaną i nie gazowaną. Szala sprzedaży jednak konsekwentnie przechyla się w stronę nie gazowanej.
Popyt na wodę butelkowaną rośnie co roku średnio o 8 procent. Jest to wynik ogólnego trendu społecznego na zdrowy tryb życia i odpowiednią dietę. Pomimo prężnego rozwoju tej branży, Polakom nadal wiele brakuje do europejskiej czołówki. Szacuje się, że rocznie Włoch wypija 185 litrów butelkowanej wody, obywatel Niemiec - 115 litrów, podczas gdy przeciętny Polak tylko 30-45 litrów.
Ze względu na skład mineralny, wody można podzielić na:
- niskozmineralizowane - mają do 500 mg rozpuszczonych składników mineralnych w litrze,
- średniozmineralizowane zawierają 500-1500 mg składników mineralnych na litr,
- wysokozmineralizowane - mają powyżej 1500 mg składników mineralnych na litr.
Mogą zawierać chlorek sodu, wapń i magnez, siarczany, chlorki sodu, wapnia, magnezu i jodki.
O walorach smakowych wody decyduje zawartość oraz proporcje składników mineralnych. Charakterystyczny smak towarzyszy tym, które mają wysokie stężenie poszczególnych kationów bądź anionów. Wyczuwa się w nich najczęściej słonawy lub kwaśny posmak. Wody nisko zmineralizowane są pozbawione wyraźnego smaku, ale pijmy je codziennie - na zdrowie.
Komentarze (0)